Connect with us

Intervjuer

Tålmodige Maanum hadde ventet nok: – Jeg kunne ikke takke nei

På kort tid har Frida Maanum (22) fått en drømmestart og blitt en nøkkelspiller for serieleder og sin nye klubb Arsenal. Men i motsetning til da hun valgte å reise til utlandet som 17-åring, bestemte midtbanespilleren seg denne gangen for å være tålmodig.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

– Jeg har vokst mye på de fire årene. Jeg er en tryggere person enn da jeg kom som 18-åring, og blitt en mer moden spiller og person.

– Det har vært en lang prosess, men for meg har det vært viktig å gjøre det veldig grundig. Jeg følte nå at det var rett å dra til Arsenal, det var en mulighet jeg ikke kunne takke nei til. Jeg hadde gitt det jeg kunne gi i Linköping og hadde en veldig fin tid der. Men som fotballspiller er det veldig viktig å ta steg for å utvikle seg videre.

– Dette var et tilbud som var nå, som jeg ikke kunne vente med, og som jeg ønsket å hoppe på. Jeg er veldig glad for at jeg gjorde det. Derfor følte jeg det var rett timing å dra til Arsenal nå, forklarer Frida Maanum overfor Norske Fotballkvinner.

Frida Maanum valgte i sommer å forlate Linköping etter fire år i Sverige da hun signerte for Arsenal og signerte en toårskontrakt med den engelske storklubben. Siden har hun startet samtlige kamper i serien, vært med på å slå både Chelsea (3-2) og Manchester City (5-0), og allerede blitt en publikumsfavoritt hos Arsenal-fansen på sosiale medier.

– Det har vært veldig bra, jeg har kommet godt i gang og føler at jeg har klart å vise meg fra min beste side både i kamp og trening. Jeg har hatt en positiv start med mye tillit som også gir selvtillit. Jeg har kost meg hittil.

Les også: Jøsendal fryktet at karrieren var over

– Noe mange undervurderer

Hun har tatt et valg om å ikke lese det som skrives av henne på sosiale medier, men forteller at hun har hørt det fra venner og at hun setter pris på de gode ordene fra fansen. Allerede fra ung alder har hun måttet tåle høye forventninger, og gjentatte ganger har hun blitt omtalt som Norges “supertalent”.

Selv føler hun at hun taklet det enorme presset bra. Hun slet imidlertid langt mer da hun skulle flytte alene til Sverige som 17-åring.

– Det var utrolig tøft. Jeg hadde ett år igjen på NTG, og det gjorde det enda mer komplisert. Jeg hadde alltid bodd hjemme med mor og far og fått fikset alt. Plutselig sto jeg i et nytt land og skulle prestere på banen, som jeg tror er noe mange undervurderer. Jeg har stor respekt for alle som flytter ut i så ung alder, jeg vet selv hvor tøft det er. Det er ikke enkelt, og jeg kjente veldig på det i Linköping. Men jeg er veldig glad for at jeg tok det steget. Det har utviklet meg veldig som person også.

Går for gull

Guro Reiten fortalte tidligere i et intervju med Norske Fotballkvinner om sjokket hun opplevde da hun skulle tilpasse seg den engelske fotballen og kulturen, og Maanum sier også at det har vært en tilvenning, men at hun har taklet det bedre og bedre. Likhetene fra overgangen i 2017 er flere, og igjen er det et steg opp sportslig.

Målet for sesongen er det ingen tvil om: Seriegull. Landslagsvenninnene og den regjerende seriemesteren Chelsea skal beseires. Og Arsenal har startet sesongen på strålende vis med full pott etter fire seriekamper. I helgen ble Aston Villa slått 4-0 der Maanum spilte de første 45 minuttene.

– Vi vet vi har muligheten og at vi har et bra lag, men det er en lang serie og mye kan skje. Men jeg ser absolutt positivt på det.

Les også: Stabæk-juvelen fristes av utlandet

Frida Maanum storspiller for Arsenal om dagen. Foto: Alexander Larsen

I den engelske storklubben føler Maanum allerede at hun har tatt steg på banen og utviklet tempoet i spillet sitt. I Arsenal får hun oppleve en helprofesjonell hverdag på samme treningsanlegg som herrene, og hun mener alt ligger til rette for å prestere best mulig.

– Det er en drøm jeg har hatt lenge å kunne være i et lag hvor det er så profesjonelt, og det er utrolig kult å være en del av.

Trente med storklubb i ung alder

Allerede som 16-åring fikk Norges midtbanejuvel teste utlandet for første gang da hun prøvespilte og ifølge rapportene imponerte for den tyske gigantklubben Wolfsburg. Bare ett år i forkant hadde Wolfsburg på den tiden vunnet Champions League.

Hun ler og drar litt på smilebåndet når hun blir minnet på at drømmen på den tiden var å spille i Wolfsburg (sagt til Budstikka på den tiden), og hun sa at hun skulle tilbake til den tyske storklubben. Men skulle det ha blitt en overgang på den tiden måtte én av foreldrene ha flyttet med henne fordi hun på den tiden var under 18 år.

– Det var en toppklubb på den tiden, og er det fortsatt. Å få se hvordan de beste trener som 16-åring kan man høre selv er utrolig kult, men også å se hvor nivået ligger og hvor langt unna man er det. Det blir en motivasjon i hverdagen for å kunne se hvor lista ligger og for at man selv skal komme dit en dag.

– Du føler vel at du har kommet dit nå?

– På vei i hvert fall, svarer 22-åringen ydmykt med et smil som i stedet tok turen fra Lyn til Stabæk og deretter videre til svenske Linköping.

Frida Maanum fikk tidlig prøve seg i utlandet med en storklubb. Foto: Alexander Larsen
Og Arsenal-spilleren har god grunn til å smile om dagen. Foto: Alexander Larsen

Nøkkelspiller under Sjögren

Hun ser tilbake på tiden i Linköping med gode minner, og føler selv at hun tok nye steg for hver sesong som gikk. I hennes siste sesong var Maanum også kaptein for den svenske toppklubben.

– Det var veldig gøy og veldig uventet å få det ansvaret i så ung alder for et så bra lag. Det var en veldig viktig erfaring å ha med meg også, som jeg vokste mye på. Det var veldig gøy å kunne avslutte som kaptein etter at jeg hadde kommet til klubben som 18-åring.

Ikke bare er hun blitt en nøkkelspiller for Arsenal. Frida Maanum har også utviklet seg til å bli en av Martin Sjögrens aller viktigste spillere på landslaget. I landskampene mot Armenia (10-0) og Kosovo (3-0) var hun blant Norges beste spillere, og i oktober sendte hun Norge til EM i England neste sommer da hun sikret 1-0-seier borte mot Wales.

Hun har startet ni av de siste ti landskampene for Norge

– Jeg hadde en ganske viktig rolle tidlig før jeg ble skadet med jumpers knee og var ute en periode. Men nå er jeg inne igjen, og det er veldig gøy. Jeg koser meg på landslaget og elsker å spille for landet mitt.

– Hvordan opplevde du det å få den skaden på den tiden?

– Det var så klart tøft, men det er en del av gamet. Det handler om hva man gjør ut av det. Jeg føler jeg har kommet sterkere tilbake og at jeg har vokst på det.

Frida Maanum har blitt en nøkkelspiller på både klubb og landslag. Foto: Alexander Larsen

Hun forteller at skaden alltid vil følge henne, men at det ikke vil være et stort problem.

VM ble derimot ikke helt slik hun hadde sett for seg. Den tidligere Lyn-spilleren startet samtlige kamper på benken i mesterskapet og fikk bare totalt 60 minutter i Frankrike.

– Alle vil spille hele tiden, og det kjente vel alle på benken. Men det var en utrolig kul opplevelse å få være med og oppleve rammen rundt og få den erfaringen, sier hun med et håp om stor suksess og enda mer spilletid når EM sparkes i gang neste sommer i England.

– Det blir veldig gøy. Jeg merker at kvinnefotballen har utrolig stor interesse. Det kommer til å bli et veldig stort mesterskap, og det gleder jeg meg virkelig til.

I kveld skal Maanum i aksjon i Champions League borte mot Barcelona. Der blir det en landslagsduell med Ingrid Syrstad Engen og Caroline Graham Hansen på motsatt banehalvdel.