Connect with us

Intervjuer

Stabæks midtbanejuvel fristes av utlandet: – Et mål

Stortalentet Justine Kielland har store fremtidsambisjoner og fristes av utlandet. Men akkurat nå handler alt om å beholde plassen i Toppserien.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

Stabæk, som på overlegent vis sikret opprykk i 2020, har så langt hatt en tøff retur til det gode selskap på øverste nivå. Fem poeng etter tolv spilte kamper og sist på tabellen, er i skrivende stund status på laget fra Bærum. Målet om å beholde plassen lever fortsatt, men midtbanespiller Justine Kielland er klar på at de ikke har fått vist frem det de kan så langt, og er åpenbart ikke fornøyd med lagets tabellsituasjon med bare seks seriekamper igjen.

-Vi har sluppet inn ganske mange mål og heller ikke scoret så mye selv. Vi skulle selvfølgelig ønske at vi var et par hakk høyere på tabellen. Selv om vi er ganske langt nede så har prestasjonene etter sommerferien vært bedre enn tidligere, kanskje spesielt i de to siste kampene. Vi har forsøkt å være et spillende lag som spiller bra fotball og å være de som tar tak i kamper. Vi har ikke lyktes i hver kamp, men vi har vært tro mot den spillestilen. Prestasjonsmessig har vi en positiv kurve og så må vi prøve å bikke kampene i vår favør fremover.

Hvorfor har dere ikke lyktes?

-I fjor så lyktes vi veldig godt med det, scoret ganske mye og vant stort sett alt. I år er det et hakk opp; tempoet er høyere og vi blir hardere straffet for enkle feil mot bedre motstand. Jeg tror at en kombinasjon av disse to tingene har gjort at vi ikke har lyktes i like stor grad som i fjor. I de siste kampene har som sagt prestasjonene vært bedre så vi må bygge videre på det.

Les også: Jøsendal fryktet at karrieren var over: – Jeg var helt knust

På tross av den svake tabellplasseringen har midtbanespilleren tro på at ting skal snu for Stabæk i løpet av høsten. Lørdag gjester Lyn Nadderud, deretter venter potensielt sesongens viktigste kamp når Klepp kommer på besøk.

– Vi har tapt 0-1 i de to siste kampene, men hatt klart flest målsjanser og følt at vi har vært veldig nærme. Det som tilsier at vi kan snu det er at vi har spilt bedre på høstsesongen enn vi gjorde på vårsesongen. Prestasjonene har vært bedre, mener Stabæks midtbanejuvel.

Et talent i utvikling

Midtbaneeleganten fra Fossum, som beskriver seg selv som en typisk ballfordeler, tok store steg i fjorårets opprykkssesong. Hun spilte stort sett alle kamper og imponerte såpass at lagkaptein Melissa Bjånesøy trakk Kielland frem som en spiller å se opp for denne sesongen. Selv synes hun det er gøy å bli trukket frem og føler at hun tar nye steg hele tiden. Likevel er hun også klar på at hun er i utvikling og har forbedringspotensiale på noen områder

-Jeg følte at jeg tok mange steg utviklingsmessig forrige sesong. Jeg fikk starte nesten alle kampene og følte at det var veldig deilig å spille på et lag der ting stemte. Det var veldig gøy å spille på Stabæk i fjor.

Foto: Alexander Larsen

Og hva med denne sesongen?

-Jeg føler at jeg har utviklet meg, men kanskje ikke i like stor grad som i fjor. Det er jo lettere å spille bra når laget spiller bra. Jeg føler at jeg har utviklet meg, men ikke nødvendigvis på samme måte som i fjor, der vi hadde veldig mye ball og skapte mye offensivt. I år har jeg fått mer erfaring og utviklingen har vært defensivt. Det er også der jeg har utviklingsmål; litt hurtigere forflytningsevne og litt på posisjonering defensivt. I tillegg ønsker jeg å videreutvikle det jeg allerede er god på; pasningsfoten og å spille ballen igjennom ledd.

Les også: 21 spillere i utlandet: Dette er utenlandsproffene

Veien til A-laget

Som med mange andre oppdaget midtbaneeleganten gleden med fotball i skolegården. Og siden den gang var det aldri noen tvil om hvilken idrett det skulle satses på.

– Jeg begynte å spille i 1.klasse. De fleste andre begynte på fotball så da begynte jeg og. Det var fotball som gjaldt som fritidsaktivitet etter skolen, så da ble det fotball. Jeg har vært innom andre idretter også, men det har alltid vært fotball som har vært prioritert.

Fra skolegården var veien kort til den lokale breddeklubben Fossum og spill med guttene, noe Kielland selv mener har vært viktig. Hun skryter også av miljøet som var i og rundt hennes første klubb.

– Jeg spilte med guttene i Fossum, så fra liten av har det vært viktig å få inn tempo og tøffhet. Jeg følte man ble tøffere av å spille med guttene. Også har Fossum som klubb vært bra med tanke på at man kunne være på banen der lenge og vi hang der i helgene. Sånn sett var det et bra miljø å vokse opp i.

Kielland spilte med guttene i Fossum til hun var 12 år, men følte allerede da at hun ville ha mer seriøsitet. Hun valgte derfor en overgang til Stabæk for å starte satsingen på fotball.

-Det var nødvendig å ta en overgang til Stabæk for at det skulle bli mer seriøst med bedre trenere. Jeg merket da jeg kom til Stabæk at der var mer profesjonelle trenere, høyere ambisjoner og et A-lag jeg kunne se opp til kontra i Fossum, som var en helt normal breddeklubb. Vi hadde foreldretrenere i Fossum, men jeg følte det var på tide å få ordentlige trenere og litt mer taktiske ferdigheter. I Fossum var det ikke særlig struktur, mens man lærer mer fotballmessig i Stabæk med bedre treninger. Da jeg kom til Stabæk, ble det å spille på A-laget et naturlig mål.

Foto: Alexander Larsen

God utviklingsplass

Stabæk er en velkjent utviklingsarena for unge talenter og har en rik historie på å hjelpe de til å ta steget til opp til A-laget. Kielland er intet unntak ettersom hun selv har tatt veien gjennom Stabæks akademi. Til Norske Fotballkvinner forteller hun hvordan klubben jobber for å utvikle talenter som henne selv.

– For det første er det ekstremt dyktige trenere der som følger oss opp på en veldig bra måte – i tillegg til NTG-systemet. Jeg gikk selv både på NTGU og NTG. Gjennom seks år der man blir tett fulgt opp både på skole og fotball, og trenerne har kontroll over hele hverdagen din og kan styre totalbelastning. I det siste har man også begynt å jobbe mer med videoanalyse og slike ting. Men først og fremst handler det om mer profesjonalitet, flinke trenere og at medspillerne har samme mål om å bli best mulig. Det hjelper på motivasjonen når alle drar i samme retning.

På hvilke måter la de til rette for at du skulle ta steget opp til førstelaget?

– Da jeg gikk på NTG og begynte å spille fast på A-laget, var det treninger på ettermiddagen der man ofte måtte dra tidlig fra skolen. I tillegg er det borteturer og treningsleirer der man også er borte fra skolen. Da har Stabæk og NTG et samarbeid som gjør det lett å dra på trening og ta igjen skolearbeid senere. Den tilretteleggingen med skole og fotball har hjulpet meg mye.

Vil du trekke frem NTG-systemet som den viktigste faktoren for at du har lyktes?

– NTG og hele NTG-systemet er absolutt en viktig faktor for at jeg har lyktes. Jeg vil også trekke frem samholdet, vennskapet og båndet vi har hatt på alle Stabæk-lagene jeg har spilt på som en viktig faktor. Mange av mine beste venner er fra tiden på akademiet og nå også på A-laget. Så det samholdet har vært viktig.

Store ambisjoner for fremtiden

Stortalentet har nettopp begynt å studere ved OsloMet og kombinerer dette med fotballen. Hun tror det blir en spennende overgang å gå fra videregående til universitet. Men hun håper å kunne drive med fotball på heltid om ikke altfor lenge.

– Det er et mål å kunne drive med fotball på heltid istedenfor å slippe og først ha ei trening på morgenen, rett på skole og så rett på trening igjen på ettermiddagen. Det å kun fokusere på fotballen er absolutt et mål.

Foto: Alexander Larsen

Målet på enda lengre sikt er derimot langt større.

– Det er jo å kunne leve av fotballen og gjerne spille i utlandet. Det hadde vært veldig gøy.

– Er det en spesiell liga du sikter mot?

– Den engelske ligaen blir jo bare bedre og bedre så det virker fristende å dra dit, sier hun med et smil.