Connect with us

Intervjuer

Landslagsuttatte Jøsendal fryktet at karrieren var over: – Jeg var helt knust

Hun fryktet at 2021 skulle ende på verst tenkelig vis. Istedenfor har Anna Jøsendal (20) snudd motgang til medgang takket være hardt arbeid. Nå får hun også oppfylle en av sine største drømmer.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

Landslagsdebutant Anna Jøsendal har denne uken sin første samling sammen med Caroline Graham Hansen, Guro Reiten, Ingrid Syrstad Engen og resten av landets beste spillere. Odda-jenta, med 38 aldersbestemte landskamper, er tatt ut i troppen til Martin Sjögren som skal møte Armenia hjemme og Kosovo på bortebane i VM-kvalifiseringen.

Hun stråler i møtet med Norske Fotballkvinner nå, men det var på ingen måte noen selvfølge at 20-åringen skulle bli landslagsspiller dette året.

Allerede før oppkjøringen hadde startet, kjente Jøsendal at noe var galt hjemme i Odda under en egentrening, men uten å tenke så veldig mye mer over det.

Forventingsfull møtte hun derfor opp til en ny sesong med Avaldsnes etter å ha vært med på å vinne bronse i Toppserien året før med klubben – og til lagets første fellestrening som inneholdt: Jojo-test.

Men så begynte smertene å komme mot slutten av testen. Men venstrekanten nektet å gi seg før hun var helt utmattet. Jøsendal ville vinne og få et best mulig resultat. Og best ble hun, men det kostet.

Gikk helt i kjelleren

Klubben klarte ikke å finne ut hvorfor Jøsendal hadde plager, og til slutt ba hun derfor om en MR-sjekk. Da kom sjokket.

– Jeg gikk helt i kjelleren og begynte å hylgrine da jeg fikk vite at skaden var tilbake. Jeg ringte hjem til mamma og pappa, og de var veldig lei seg på mine vegne. Det var en sykt trist beskjed, jeg var helt knust og sikker på at skaden var borte. Det var et hardt slag i magen å få vite hva jeg måtte gå igjennom på nytt, sier hun om lyskeskaden som ødela store deler av 2019-sesongen.

SE NORGE – ARMENIA FRA KLOKKEN 18 TORSDAG!

Les også: – Å være Barcelona-spiller er virkelig noe helt, helt spesielt

Anna Jøsendal under onsdagens treningsøkt på Ullevaal. Foto: Alexander Larsen

Jøsendal fryktet det verste

Dermed besto oppkjøringen i hovedsak av treninger sammen med Sigurd Kongsrud Aasmundstad, Avaldsnes’ fysiske trener.

– Det var veldig tøft, og jeg var redd for at jeg aldri kunne komme tilbake på fotballbanen. Det var en tung periode. Jeg var veldig langt nede. Å være utsatt for skader er noe av det verste du kan oppleve som fotballspiller.

– Du fryktet du kanskje måtte gi opp?

– Ja, jeg gjorde egentlig det. Skaden er ukjent, det er ikke så mange som har hatt den tidligere, og den bare kommer og går. Da skaden var på sitt verste, var jeg redd for at den aldri skulle forsvinne.

– Jeg klarer ikke å sette helt ord på det, men det er det verste jeg har opplevd, fortsetter hun.

– Hvor føler du at du står nå kontra før skaden?

– Jeg føler at jeg har vokst av å oppleve motgang på motgang og blitt sterkere. Jeg tror jeg har blitt en bedre fotballspiller, og jeg vet at jeg har blitt veldig mye sterkere. Jeg fikk ikke sprintet så veldig mye i den perioden, men jeg fikk terpet veldig mye på teknikk.

Slik så stort sett oppkjøringen ut for Anna Jøsendal. Foto: Alexander Larsen

Les også: Bratberg Lund storspiller for serielederen

Suksessen

Men Jøsendal kjempet seg tilbake. 5. juni var hun tilbake i troppen hjemme mot LSK Kvinner i det som skulle utvikle seg til å bli en svært minnerik dag for Avaldsnes-spilleren.

64 minutter spilt: Anna Jøsendal byttes inn.

78 minutter spilt: Anna Jøsendal scorer og reduserer til 1-2.

85 minutter spilt: Jøsendal scorer igjen og reduserer til 2-3.

Scoringene ga ikke uttelling i form av poeng, men lettelsen var tydelig å spore under feiringene, og ikke minst etter kampslutt da en rørt Jøsendal snakket med blant andre TV Haugaland.

– Da var comebacket i gang. Når du får sånne øyeblikk, er all den kjedelige treningen verdt det. Det var skikkelig kjekt, og veldig kjekt å se Hanna Dahl – som jeg hadde trent så lenge med – være så glad på mine vegne. Det var veldig kjekt å få den starten.

Kantspilleren var tilbake tidligere enn fryktet og spiller nå fast etter skaden. Foto: Alexander Larsen

Siden har hun ikke sett seg tilbake. Åtte scoringer har det blitt på bare tolv kamper denne sesongen. Og med en kropp som ennå ikke tåler å spille fulle kamper, har Jøsendal vært en viktig bidragsyter til at Avaldsnes har hevet prestasjonene og med all sannsynlighet spiller i Toppserien også neste sesong.

Les også: Bli kjent med utenlandsproffene

Foto: Alexander Larsen

Jøsendal: – Jeg var helt knust

De siste månedene har ennå ikke gått opp for 20-åringen. Hun sier hun er svært takknemlig og at det har vært uvirkelig å få oppleve det hun har fått gjort til nå.

Og da Arna-Bjørnar var på besøk i cupen og Jøsendal tidvis briljerte med to scoringer i den første omgangen, var landslagssjef Martin Sjögren på plass og fikk se kantspilleren i aksjon.

“Det er en drøm jeg har hatt siden jeg var bitte liten og jobbet mot hver dag”

Anna jøsendal

31. august kom den positive overraskelsen da hun også var tatt ut på A-landslaget.

– Det kom som et sjokk. Jeg ble skikkelig overrasket og har gledet meg veldig. Det har ikke gått helt opp for meg ennå. Det er sykt – og jeg har sett veldig fram til å møte de andre på laget.

Kontrasten er derfor stor til alle timene med egentrening i vinter sammen med Aasmundstad.

Nå har hun endelig grunn til å smile. Foto: Alexander Larsen

– Helt sant. Jeg hadde ikke sett for meg å bli tatt ut på landslaget i det hele tatt. I vinter var jeg helt knust og langt nede. Jeg hadde et mål om å komme tilbake og gjøre det bra, men jeg hadde ikke sett for meg å komme på landslaget.

Venstrebackrollen

– Det er en drøm jeg har hatt siden jeg var bitte liten og som jeg har jobbet mot hver dag. Jeg har jobbet mot det veldig lenge, sier hun om landslagsplassen.

Der blir hun trolig å se som venstreback om A-landslagsdebuten blir en realitet. Men uten at det plager henne nevneverdig.

Hun forteller nemlig om gode erfaringer i posisjonen fra tidligere på U-landslag. I tillegg har hun blant annet denne sesongen tidvis blitt brukt i rollen for Avaldsnes. Hun klarer ikke å svare på spørsmålet om hvilken posisjon hun liker best.

Foto: Alexander Larsen

Nå håper hun å levere en god samling og fortsette de gode prestasjonene i Toppserien slik at hun også får flere sjanser i fremtiden. Hun legger ikke skjul på at EM i England neste år er et mål hun jobber mot.

Før den tid håper hun å ta nye steg – og allerede fra januar venter nye utfordringer for stortalentet.

Jøsendal skifter klubb

Nylig ble det klart at Rosenborg har sikret seg landslagsdebutanten fra og med 2022 når kontrakten med Avaldsnes utløper etter inneværende sesong. Hun har signert en kontrakt med klubben ut 2023.

Hun sier hun ikke har klart å glede seg så mye ennå på grunn av at fokuset har vært på Avaldsnes, men er ikke ikke i tvil om at hun kommer til å glede seg når sesongen er over og hun kan flytte nærmere familien.

– Mamma er fra Trondheim, og alle slektningene mine ble veldig glade da jeg valgte Rosenborg. Det betyr masse å ha de nærmeste rundt meg og det blir veldig kjekt.

20-åringen har aldri bodd i byen tidligere, men likevel vært ofte på besøk i ferier og andre sammenhenger. Og på spørsmålet om hun er Rosenborg-supporter, svarer kantspilleren:

– Mamma sin familie er Rosenborg-supportere, mens pappa har vært en blanding av Rosenborg og Brann som er de verste fiendene. Jeg var på Rosenborg-siden da jeg var mindre.

Alt er lagt i potten for å bli best mulig på fotballbanen. Skolegang og studentlivet er satt på vent når hun etter sesongen blir én av seks fulltidsproffer i Rosenborg sammen med Mali Lilleås Næss, Lisa-Marie Karlseng Utland, Kristine Minde, Synne Skinnes Hansen og Kristine Leine. Derfor er hun også ekstremt lettet over at hun endelig lykkes på fotballbanen igjen etter å ha ofret så mye.

Usikker rolle

Jøsendal vet ikke hvilken rolle hun er tiltenkt i sin nye klubb, men er åpen for å spille både kant og back. Hun ser frem til å ta del i Rosenborgs store satsing.

– Det er veldig spennende. Du ønsker å spille i Champions League og kjempe om medalje eller gull i Toppserien.

Hun snakker varmt om tiden i Avaldsnes når hun skal oppsummere sine fire år i klubben, og trekker fram øyeblikk som Champions League-kamper mot Lyon, Barcelona og NM-gullet. Hun nevner først øyeblikket da klubben kvalifiserte seg for Champions League i 2018 etter en sen scoring åtte minutter før slutt mot kroatiske Osijek.

– Nå vil jeg avslutte i Avaldsnes på en best mulig måte, konstaterer Jøsendal som søndag måtte se Rosenborg ta seg til semifinalen i cupen på bekostning av Avaldsnes etter 4-0 på Koteng Arena.