Connect with us

Intervjuer

Tilbake i LSK: To landslagskeepere skal kjempe om én plass

Cecilie Fiskerstrand forlot LSK Kvinner etter 2019-sesongen til fordel for et utenlandseventyr i England med Brighton. Nå er landslagskeeperen tilbake i “Birdsa” og skal ta opp kampen med en annen landslagsaktuell keeper, lagvenninne Ida Norstrøm.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

– Det er klart at hun er en veldig god keeper, og det blir tøff konkurranse. Men det er slik fotballen er. Du må inn å prestere uansett hvor du drar, og det er slik jeg ser på det – som jeg alltid gjør når jeg drar til en ny klubb. Det vil alltid være konkurranse. Da handler det bare om å prestere. Dersom man er den beste, får man spille.

20. mai bekreftet Brighton at Fiskerstrand var én av ni spillere som ikke kom til å bli med videre som en følge av at kontrakten med klubben gikk ut. Det tok derimot ikke lang tid før LSK Kvinner annonserte at Langevåg-jenta hadde returnert til Romerike, et valg hun selv beskriver som enkelt på tross av interesse fra andre steder.

– Det var interesse, men jeg bestemte meg veldig fort for at jeg ville tilbake til Norge og da var det bare en klubb som var aktuell for meg nå. Det var dermed ikke noe vits i å gå videre med noen av de andre interesserte.

– Hvordan føles det å være tilbake i Toppserien?

– Det kjennes veldig bra. Nå har jeg vært på trening og hatt det skikkelig gøy. Jeg er veldig happy og gleder meg til å komme ordentlig i gang i august.

Sunnmøringen har i likhet med LSK Kvinner store ambisjoner, og hun ser frem til å bidra til at klubbens mål skal oppnås. Samtidig gleder hun seg til å starte et nytt eventyr og jobbe sammen med et godt keeperteam. Hun tror alle vil dra nytte av hverandre, men legger ikke skjul på at hun ønsker å tilrive seg plassen som førstekeeper.

– Det er jo klart at alle vil spille. Sånn er det bare. Det er en realitet som kommer til å være der til jeg legger opp og det er noe man bare må forholde seg til, men det er opp til treneren (Knut Slatleim) å bestemme.

Hvilke ambisjoner har du med LSK og hvordan ser du på dette laget kontra det du forlot?

– Det er klart at LSK er et bra lag som hører til i toppen, det er deres ambisjoner. Jeg vil være med å bidra til å videreføre de ambisjonene og gjøre det jeg kan for at vi kan gjennomføre de målene som er satt. I hele den perioden jeg var her sist så hadde vi et veldig sterkt lag. Vi hadde god flyt og ting gikk vår vei. Det var en utrolig kul opplevelse som jeg er veldig glad for at jeg fikk være med på. Nå er det litt annerledes. Jeg føler at det har blitt bredere konkurranse i Toppserien med flere lag som kan vinne gull og flere lag som kan rykke ned. Toppserien er veldig jevn med høy konkurranse og tette kamper nå, så det blir et nytt eventyr som jeg gleder meg til.

Les også: – Å være Barcelona-spiller er virkelig noe helt, helt spesielt

Foto: Alexander Larsen

Det første utenlandseventyret

Etter 2019-sesongen forlot Fiskerstrand et LSK-lag som nettopp hadde tatt sitt sjette strake Toppserie-gull. I januar 2020 ble det bekreftet at hun hadde signert halvannet år med den engelske sørkystklubben Brighton. Hun forteller til Norske Fotballkvinner at Brighton hadde vært interessert i lang tid, og at tiden der innfridde forventningene hun hadde til sitt første utenlandsopphold.

– Brighton var interessert ganske lenge og jeg hadde kontakt med dem og besøkte dem. Det er en utrolig fin klubb i en fin by med gode fasiliteter. Det er et veldig bra opplegg der som jeg var veldig happy med. Det var rett og slett mye positivt med Brighton.

Hvordan var det med tanke på at det var din første utenlandske klubb? Innfridde det forventningene?

– Ja, absolutt! Den engelske ligaen er råbra og sykt kul med veldig mange gode spillere. Brighton er ikke et topplag, men vi hadde en god sesong hvor vi havnet midt på tabellen. Det er en klubb med god struktur og et veldig bra opplegg. Byen er også veldig fotballinteressert, så det sto absolutt til forventningene.

Les også: Avaldsnes-talentet drømmer om Viking-retur

Landslagskeeperen signerte bare to måneder før koronapandemien inntraff, noe som gjorde året i England veldig spesielt. Selv om hun syntes det var kjedelig, tar hun likevel med seg mye positivt fra tiden i FA Women’s Super League videre i karrieren.

– Fotballdelen var veldig kul og det var en utrolig bra erfaring. Jeg har lært veldig mye og føler at jeg har blitt en bedre spiller. Det er veldig mye jeg tar med meg fra det året som kommer til å hjelpe meg videre.

– Nå vet jeg hva jeg trenger for å prestere og hva jeg ikke trenger, og hvordan jeg skal håndtere situasjoner som kan påvirke meg. Jeg føler at jeg har utviklet meg som spiller og person siden jeg har blitt utsatt for en del situasjoner som jeg ikke har vært i tidligere. Da må man lære seg å håndtere ting og være løsningsorientert. Det å håndtere ting uansett hva som blir kastet mot deg, føler jeg at jeg har blitt bedre på. Det har vært veldig lærerikt, forteller Fiskerstrand.

Sisteskansen endte opp med sju kamper for Brighton i løpet av 2020/21-sesongen. På tross av litt mindre spilletid enn hun kanskje hadde håpet på, mener hun selv at hun har tatt ytterligere steg som spiller.

– Jeg syns at jeg har utviklet meg som spiller. Det er alltid sånn at når man kommer til en ny klubb så ser man på ting med nye øyner og man jobber med ting på andre måter. Det er en del sider med spillet mitt som jeg syns har blitt bedre også er det noen sider av spillet mitt som jeg kanskje ikke har utviklet meg like mye på, og som jeg kommer til å ta mer tak i nå i LSK.

Hvordan følte du at du klarte å tilpasse deg ligaen og nivået?

– Jeg følte at det gikk ganske bra. Jeg følte at det gikk bra i de kampene jeg spilte og jeg var komfortabel på det nivået. Nivåforskjellen på treningen i Brighton kontra treningene i LSK var ikke veldig stor, så det var ikke noe problem.

Les også: Tidligere utenlandsproff åpner opp om mentale utfordringer

Arven etter Hjelmseth

Neste sommer skal Fiskerstrand og resten av landslaget i aksjon i EM som avholdes i England. VM i 2019 ble en positiv opplevelse for det norske laget som kom til kvartfinalen der de røk ut mot neste sommers vertsnasjon.

Spilletid uteble for Fiskerstrand under mesterskapet i 2019, men nå ser det ut til at det er hun som blir førstevalget mellom stengene når EM i England sparkes i gang juli neste år. Den ydmyke sunnmøringen tar ikke startplassen for gitt, men har troen på at laget kan gjøre nok et godt mesterskap.

– EM er noe jeg gleder meg veldig til og som motiverer meg veldig. Hvem som spiller får vi se når vi kommer dit, men jeg er i hvert fall veldig motivert for å gjøre alt jeg kan for at det skal være jeg som spiller og for at vi skal få et godt mesterskap. Vi hadde et bra VM, men har hatt et par kamper nå der vi ikke har prestert. Men det er ei veldig sulten gruppe som kommer til å jobbe knallhardt frem til EM. Nå har vi ett år til å forberede oss og jeg har veldig troen på oss som lag. Det er veldig mye potensial og en veldig bra gruppe med mange gode spillere. Hvis vi får flyt og treffer på et par ting som vi skal så kan vi gjøre et veldig bra EM.

Foto: Alexander Larsen

VM i 2019 ble det siste mesterskapet til keeperlegenden Ingrid Hjelmseth. 3. september 2019 spilte hun sin 138. og siste landskamp for Norge mot England på Brann stadion, en kamp Norge til slutt vant 2-1. Fiskerstrand startet kampen på benken, men ble byttet inn for Hjelmseth i det 85. minutt, et bytte som markerte slutten på Hjelmseths karriere, men også starten på arven etter henne på landslaget.

Fiskerstrand har så langt vært det foretrukne valget til å ta opp hanskene etter Hjelmseth, noe hun selv beskriver som en stor ære. Likevel føler hun ikke på noe press ved å ta over for en så stor bauta i norsk kvinnefotball.

– Det å spille for landslaget er veldig stort, og jeg har vært så heldig å få spille alle kampene de siste to årene. Det er en veldig stor ære som jeg har jobbet hardt for og storkost meg med. Det gir meg kjempemye motivasjon og jeg er klar for å jobbe så hard jeg kan for å fortsette og få spille, prestere og bidra til at Norge kan spille gode landskamper. Jeg har egentlig ikke følt på noe press fordi det handler om å prestere uansett, så det presset er der alltid. Jeg blir egentlig bare veldig motivert og har lyst til å gjøre jobben for å fortsette og være der også nyter jeg de gangene jeg får lov til det.

Hva har du lært fra henne?

– Det er klart at jeg har lært mye. Jeg har spilt med henne både på klubb og landslag og var veldig ung når jeg kom inn, så hun har lært meg veldig mye som fotballspiller og menneske. Ingrid var veldig detaljorientert så hun hjalp meg med å sette fokus på en del ting som jeg kanskje ikke hadde sett før, men som jeg nå ser mye tydeligere. Det å bli opptatt av detaljer og de små tingene har jeg tatt med meg. Jeg setter veldig stor pris på alt Ingrid har lært meg opp gjennom årene.