Connect with us

Intervjuer

Avaldsnes-talentet drømmer om Viking-retur kommende sesong

Som kjent pågår det nå en dialog mellom Avaldsnes og Viking der sistnevnte kan ende opp med å ta over plassen til Avaldsnes i Toppserien kommende sesong. En som følger ekstra spent med på utviklingen, er Avaldsnes-spiller Irene Dirdal.

Published

on

Foto: Alexander Larsen

17-åringen forlot nemlig Viking forrige sesong og flyttet til Karmøy for å spille i Toppserien. Nå kan det imidlertid ende med en rask retur til Stavanger dersom overtakelsen blir en realitet. Allerede i 2022 kan Irene Dirdal potensielt være Viking-spiller igjen – i Toppserien. Et av kriteriene for at en overtakelse skal kunne gå i orden, er at Viking må signere halve Avaldsnes-troppen.

– Det hadde vært så gøy. Viking betyr veldig mye for meg, så å kunne dra tilbake og spille i Toppserien hadde vært fantastisk. Det er drømmen. Å bo hjemme med familie og venner rundt… Jeg elsker Viking som klubb, de er helt fantastiske. Det er bare å se alt de gjør for jentene også, de viser at de satser på dem, sier Dirdal til Norske Fotballkvinner.

Les også: – Å være Barcelona-spiller er noe helt, helt spesielt

– Det blir mye mer attraktivt for andre også å komme hjem. Jeg klarer ikke å forstå de som ikke ser positive ting, sier 17-åringen og begrunner hvorfor:

– Jeg føler det er nødvendig fsor å henge med. Du ser i Toppserien at de beste lagene skyter ifra. Så om lag som Avaldsnes, og Klepp for den saks skyld, skal henge med videre, føler jeg at det er nødvendig og at du må inn i en storklubb som satser.

– Hva vil det i så fall bety for kvinnelige fotballspillere i Stavanger?

– Da har du noe å drømme om, du kan tenke at der har du lyst til å spille. I Norge er Toppserien det beste du kan spille i, og å ha et sånt lag i nærheten av Stavanger vil være en motivasjon for alle som ønsker å bli gode i fotball.

Les også: Pernille Gardien åpner opp om mentale utfordringer: – Har ødelagt mye

Irene Dirdal (t.v.) og Selma Løvås returnerer kanskje til Stavanger etter denne sesongen. Foto: Alexander Larsen

“Hæ, hva skjer nå?”

Nyheten kom som et sjokk på Avaldsnes-spillerne tilbake i april, og Dirdal husker fortsatt den dagen meget godt da spillerne fikk beskjeden i forkant av en trening.

– Jeg så på Selma Løvås og tenkte: “Hæ, hva skjer nå?” Men det var bare en kjempefin overraskelse og jeg håper det går bra. Det er det du går rundt og tenker på.

Midtbanespilleren innrømmer at hun vil bli veldig skuffet dersom overtakelsen nå ikke går i boks, men presiserer samtidig at hun stortrives i Avaldsnes sammen med en annen tidligere Viking-spiller, Selma Løvås.

Dirdal har nå vært i Avaldsnes i et drøyt år siden overgangen fra 2. divisjon og Viking. Hun er ærlig på at det tidvis har vært tøft å flytte hjemmefra og bo alene, spesielt i en tid der spillerne har vært nødt til å følge strenge smittevernsprotokoller. Derfor har Dirdal blant annet måttet si nei til besøk fra familie.

– Det er litt brutalt når det kommer, men du blir mer voksen av det.

Enklere var det heller ikke å forlate Viking hvor hun trivdes svært godt. Dirdal var lenge usikker på om hun skulle gjøre det, og hun var heller ikke inne på tanken før Mille Aune og flere andre viktige spillere forlot klubben. Derfor valgte hun til slutt å gjøre det samme.

– Jeg vet ikke om jeg hadde gjort det hvis ikke hun og de andre dro. Det var først da de dro at jeg tenkte at jeg også må se på mine muligheter. Det var en faktor.

Så kom Avaldsnes på banen, og Dirdal fikk trene med rogalandsklubben i noen dager før hun bestemte seg for valget. Mille Aune, Kaja Karlsen og Ingeborg Lye Skretting hadde allerede dratt til Klepp, og på daværende tidspunkt var Klepp klubben de fleste i området forsvant til.

Les også: En legende tar farvel

Behov for å bli pushet

Men i Klepp var det større konkurranse i hennes posisjon, og Dirdal fikk et godt inntrykk av Avaldsnes . I tillegg tok heller ikke Klepp kontakt med henne. I Avaldsnes opplevde hun en inkluderende spillergruppe og følte seg velkommen. Hun ble imponert over apparatet rundt, og har ikke angret på valget siden.

Plutselig skulle hun teste seg mot noen av landets beste spillere og i tillegg en rekke utenlandske spillere. Og etter å ha vært blant lederskikkelsene i Viking, var hun nå blant de uerfarne og måtte se opp til de andre spillerne i klubben.

– Siden jeg var blant de bedre på laget, var jeg ikke like mye skjerpet på treningene som jeg må være i Avaldsnes. Det var mer “i dag er det trening, jaja”. Men i Avaldsnes har jeg mer lyst til å vise meg skikkelig fram, og da kommer du på et annet nivå. Jeg tror også det er bra for oss unge å oppleve ikke å være best. For du får høre det når du ikke gjør det godt nok – og det må du bare takle.

Midtbaneleganten, som drømmer om en dag å spille i Spania med sine tekniske ferdigheter, har denne sesongen fått en langt større rolle i laget sammenlignet med i fjor. Når hun møter Norske Fotballkvinner hjemme i Stavanger en liten tur, er det dagen etter 3-0-seieren mot Klepp hvor hun for første gang for sesongen startet på benken.

Før den kampen hadde hun startet samtlige syv kamper i Toppserien for fjorårets bronsevinner. Siden forrige sesong har hun blitt sterkere, fått mer muskler, og utviklet en del av spillet som hun lenge har slitt med.

– Det har vært veldig gøy. Jeg hadde et håp om å få spille mer og vise hva jeg er god for til andre folk også. Det har jeg gjort, selv om jeg fortsatt føler jeg har enda mer inne enn det jeg har fått vist. Men det kommer kanskje snart, advarer hun.

Les også: Synne Jensen advarer før 2021-sesongen

Dirdal i duell med Vilde Bøe Risa under en treningskamp i vinter. Foto: Alexander Larsen

Les også: Den uredde 17-åringen

En tynnere tropp har gjort at enda flere unge spillere har fått muligheten i større grad hos Avaldsnes denne sesongen. Og hun legger heller ikke skjul på det. Men likevel føler Dirdal at hun har vist seg fram på trening og at trenerne har troen på henne.

Og nå er hun ikke lenger fornøyd med kun å få korte innhopp. Nå vil Dirdal starte og prege kamper, i motsetning til i fjor da hun gjerne fikk kortere innhopp mot slutten av kampene. Tilliten har også vært med på å påvirke selvtilliten i riktig retning, og nå tør midtbanespilleren i større grad å prøve og feile.

– I fjor var jeg mer nervøs og spent hvis jeg fikk muligheten til å spille. Nå sitter jeg med en ekstra lyst til å komme innpå og bli med i større grad. I fjor handlet det om å ikke miste ballen. Nå tør jeg å dra av en spiller og sette opp spillere i gode situasjoner. Jeg har også jobbet med skuddet mitt, men ikke fått vist det så mye fram hittil. Jeg håper det kommer snart.

Dirdal ble også i forkant av sesongen belønnet med sin første proffkontrakt av Avaldsnes.

– Det var kjempegøy. Jeg føler at de har troen på meg og tenker at jeg kan bli bra. Det var superstort og et veldig gøy øyeblikk i mitt liv. Det er noe annet enn en amatørkontrakt, det er ikke til å legge skjul på det. Det er klart du blir mer glad av en proffkontrakt enn en amatørkontrakt.

Les også: Mille Aune forlot far og søster i Viking for toppseriespill