Connect with us

Intervjuer

Malin Sunde sin store revansje: Nå landslagsaktuell og ettertraktet

Etter kun 48 minutter på banen som venstreback ble kontrakten med Sandviken terminert og et mislykket opphold i Bergen var et faktum. Nå storspiller Malin Sunde for Brøndby i toppen av den danske serien – som midtstopper – og tiltrekker seg stor interesse fra flere europeiske klubber.

Published

on

Foto: Joh-Foto

– Jeg har fått veldig mye spilletid og føler at trenerne har troen på meg, vet hva jeg er god på og hva jeg må jobbe med. Det har vært veldig fint å komme hit for å få spilletid og kamptrening for min egen utvikling. Jeg trives veldig godt i Brøndby, sier midtstopper Malin Sunde til Norske Fotballkvinner.

Den 20 år gamle midtstopperen har lagt bak seg et mislykket opphold i Sandviken, der hun selv mener hun ble lovet spilletid – men hvor hun kun endte opp med 48 minutter på banen i løpet av de første fire seriekampene forrige sesong. I tillegg ønsket de å bruke henne som venstreback – en posisjon sunnmøringen ikke har noe erfaring med fra tidligere.

Hun angrer i dag på at hun forlot Rosenborg (daværende Trondheims-Ørn) for å dra til Sandviken, sier hun. Og uten at hun ønsker å tenke for mye på hva hun kunne ha gjort annerledes, skulle hun gjerne ha vært med på den store utviklingen til Rosenborg det siste året.

På dette tidspunktet var Sandviken regnet som en bedre klubb, og Sunde trodde derfor dette ville være et ideelt neste steg for å fortsette sin egen utvikling. Med tungt hjerte forlot hun Trondheim. Oppholdet i Bergen skulle utvikle seg til å bli både kortvarig og en gedigen nedtur for midtstopperen.

Derfor ble kontrakten med klubben til slutt terminert. Brøndby kom på banen, noe Sunde er svært takknemlig for. I Sandviken følte Sunde at hun glipp av mye personlig utvikling. Hun stortrives nå i den danske storklubben, der hun spiller fast som midtstopper og den siste tiden har imponert stort i blant annet Champions League-kampene mot Lyon.

Det har medført interesse fra blant annet spanske og tyske klubber for den norske 20-åringen som selv holder beina godt plantet på jorda.

– Det er kjekt å bli lagt merke til, men jeg tenker ikke så mye over det nå. Jeg vil mest bare fokusere på sesongen og gå for “the double”. Det hadde vært kjempekjekt, sier hun før hun fortsetter:

– Jeg har lyst til å dra til en større klubb og utvikle meg enda mer som fotballspiller. Jeg føler at Brøndby er en veldig fin klubb som et mellomsteg før jeg skal videre ut – og jeg føler at jeg får utviklet meg bra her nå med gode lagspillere og trenere. Så får jeg håpe at det kommer en større klubb på banen, og at jeg kan bryne meg enda mer i en større liga.

Malin Sunde tiltrakk seg interesse med sine prestasjoner mot Lyon. Foto: Joh-Foto

Les også: Mille Aune forlot far og søster for å spille i Toppserien: – Avgjørende

Økt selvtillit

– Hva har Brøndby betydd for deg etter det som skjedde i Sandviken?

– Det har vært en veldig opptur for min del å få komme til en ny klubb. Treneren har sett meg tidligere og fulgt meg på U-landslaget. Han har virkelig ønsket å satse på meg og har troen på meg. Det har gjort at jeg har fått mer selvtillit og tør å være meg selv. Å få spilletid også … Det er veldig kjedelig som fotballspiller å sitte på benken, det er ikke det man har lyst til.

Ikke nok med at hun selv presterer bra på fotballbanen, kjemper også Brøndby om seriegull i den danske serien, der de er likt med Køge på 1. plass før sluttspillet sparkes i gang kommende helg. Køge var også motstanderen da Brøndby sikret cupfinale i helgen som var. Der venter en seks timers busstur for Brøndby når Thy-Thisted Q er motstander på bortebane 30. april.

– Vi går selvfølgelig for å vinne begge deler, men alt kan skje i en cupfinale. Det er to lag som begge har lyst til å vinne. Brøndby har ikke vunnet på noen år, så jeg regner med at alle har lyst til å gjøre alt for å vinne. Jeg tror det blir spennende og en kamp der begge lag kriger. Det har vært veldig kjekt å komme til en klubb som kjemper om titler.

Hun innrømmer imidlertid at starten i Danmark var ganske krevende etter overgangen fra Sandviken. For første gang skulle hun flytte til utlandet, uten å kunne få besøk av verken familie, venner eller kjæreste. Den nåværende situasjonen har også gjort at hun heller ikke har kunnet reise hjem i frihelgene.

Byen er det derimot lite å si på, og nå har hun også fått norsk selskap i klubben av tidligere Røa-spiller Katrine Winnem Jørgensen. Den norske duoen bor nå sammen og spiller begge fast for den danske storklubben, der de begge har alt lagt til rette for å utvikle seg best mulig som fotballspillere.

– Det er bare å sende melding til hovedtreneren og spørre om ekstratrening, så får du det. De er veldig behjelpelige hvis vi har lyst til å jobbe med noe spesifikt – de skal legge til rette for oss på den måten. Jeg vil si at det er ganske likt i Norge. Den danske og den norske ligaen er sånn sett ganske like. De øverste lagene i serien er et hakk bedre enn resten, og slik er det her også.

Les også: Den uredde 17-åringen

– Det har vært kjekt å komme til en klubb som kjemper om å vinne titler, sier Malin Sunde. Foto: Joh-Foto

I landslagsdiskusjonen

Mer norsk prat kan det også komme til å bli på Malin Sunde. I februar var hun nemlig en del av Martin Sjögren sin tropp som skulle møte Frankrike, Sveits og Island i en turnering i Frankrike. Men på grunn av restriksjonene ble også den samlingen for landslaget avlyst.

– Jeg hadde gledet meg stort til det. Det ville ha vært min første A-landslagssamling, men så er det korona og da gikk ikke det som planlagt. Det var kjedelig, men jeg får bare jobbe på videre og så kommer det forhåpentligvis nye sjanser.

Landslagssjefen har nå tatt ut en ny tropp når landslaget omsider skal møtes igjen denne måneden for å spille privatlandskamper mot Tyskland og Belgia. Denne gangen uteble Sundes navn, som dermed må vente enda litt lenger på sin første A-landslagssamling – til tross for at hun selv føler å ha lagt inn en god søknad med kampene mot Lyon.

– Jeg hadde et håp om det. jeg føler selv at jeg har prestert ganske greit i Champions League-kampene. Her er det sesong og jeg er inne i en god periode og har fått mye kamptrening kontra den norske ligaen som enda ikke er i sesong eller har spilt noen kamper. Jeg følte jeg var klar, men det er ikke min oppgave å ta ut landslagstroppen.

– Jeg får bare jobbe på videre, jeg må bare være klar når muligheten kommer.

– Er målet å bli med i EM-troppen neste sommer?

– For min del er det å bli tatt ut på samling og starte der. Så får eventuelt EM være en bonus. Men selvfølgelig ville det ha vært kjempestort å bli tatt ut der.

Les også: West Ham-profilen drømmer om EM og hinter til Norge-retur: – Mye hjemlengsel