Connect with us

Intervjuer

West Ham-proffen drømmer om EM og hinter til Norge-retur: – Mye hjemlengsel

– Jeg er åpen for å dra hjem om jeg ikke blir værende her. Jeg har kjæresten min hjemme i Bergen som jeg har sett to ganger de siste åtte månedene, så det hadde vært greit å komme litt nærmere han.

Published

on

Foto: Alex Caparros/FIFA via Getty Images

Men om Cecilie Redisch Kvamme velger å bli værende i klubben eller reise hjem, vet hun ikke enda. Med et halvt år igjen av kontrakten, har hun nå gitt beskjed til trener Ollie Harder at hun enten blir værende eller reiser hjem igjen til Norge denne sommeren. Hvis ikke ville hun selv ha blitt veldig overrasket.

Kvamme synes det er ekstra viktig å ha det bra utenfor banen om hun skal prestere på sitt beste. Denne sesongen har vært svært utfordrende for henne, men også for West Ham, som ligger nest sist på tabellen i den øverste divisjonen i England.

– Det har vært tungt, med mye hjemlengsel, sier hun om det siste året i England som har vært preget av full lockdown.

– Det har vært et meget spesielt år, men fotballbiten trives jeg veldig med. Men det er ikke til å legge skjul på at dette året har vært kjipt, rett og slett. Alt er stengt og vi er i karantene. Vi er på trening og det er alt vi gjør. Men sånn er det for alle, og vi skal være glade for at vi får lov til å spille.

Til tross for at de er lagvenninner og i samme kohort, får ikke spillerne møtes utenfor treningene. Garderobene er heller ikke lov til å bruke, og møtene må de gjennomføre i en innendørs kunstgresshall. Dermed har det blitt mye alene tid på Redisch Kvamme det siste året.

Om det blir retur til Norge, er det særlig én klubb som er veldig aktuell: Sandviken. Skulle hun flytte hjem til Norge, er det først og fremst Bergen hun ønsker. Hun smiler stort på spørsmål om hun har vært i kontakt med Sandviken allerede, men ønsker ikke å kommentere det videre. Storbyen London kommer hun derimot ikke til å savne så altfor mye.

– Altså, jeg er ikke så veldig glad i å være steder der det er ekstremt mange mennesker. Så jeg er ikke så veldig mye inne i London, jeg holder meg på østsiden i drivhuset her, humrer 25-åringen.

Les også: Da Lyn var i krise, ga kapteinen bort proffkontrakten for å hjelpe klubben

I samtaler med italiensk storklubb

Høyrebacken har nå vært i klubben i omtrent halvannet år etter overgangen fra nettopp Sandviken i 2019. I West Ham har hun blitt vant til et høyere tempo og nivå – og utviklet seg både offensivt og defensivt mener hun selv.

Samtidig var det også en annen storklubb som var interessert da Kvamme bestemte seg for å reise til England etter verdensmesterskapet med Norge.

– Det skjedde litt fort, jeg var i kontakt med AC Milan, men jeg ville til England. Jeg ville spille i denne ligaen og jeg var på besøk hos West Ham, hilste på dem og fikk se fasilitetene. Da bestemte jeg meg egentlig ganske kjapt, sier hun, før hun begrunner valget nærmere:

– Det må være en av de beste, om ikke den beste ligaen i verden når du ser på denne sesongen. Å få prøve seg i denne ligaen der du får trene med ekstremt gode spillere, men også får spille mot noen av verdens beste fotballspillere – det gjorde at jeg ville til denne ligaen istedenfor.

– Hvordan vil du beskrive deg selv som back?

– Jeg prøver å være en boks til boks-back – slik at jeg har god nok løpskapasitet til å bidra både defensivt og offensivt. Jeg er en ganske aggressiv spillertype og nå spiller jeg vingback der det er litt mer løping. Så jeg må bare fortsette å jobbe med den fysiske biten.

Cecilie Kvamme i aksjon for West Ham. Foto: James Williamson – AMA/Getty Images

Ollie Harder er nå Kvammes tredje manager denne sesongen. Hun forteller at han stiller knallharde krav og at treningsmengden er økt med oppimot 12 økter i uken etter hans ankomst.

Under Harder er det aldri tid for å hvile, før du får beskjed. Selv liker hun den nye hverdagen under den tidligere Klepp-treneren.

Hun er imidlertid ikke fornøyd med årets sesong, verken for sin egen eller lagets del. Forrige sesong endte londonklubben på åttende plass – og målet før denne sesongen var å klatre på tabellen, til tross for at budsjettet ikke kan sammenlignes med de aller største klubbene i landet. Det gjør blant annet at klubben ikke er i stand til å konkurrere om de beste spillerne.

Og nå kjemper West Ham for å unngå nedrykk, men Kvamme mener selv at de takler situasjonen godt, selv om dagene er lange og det er lett å fokuserer for mye på fotballen.

Derfor prøver hun å ikke ha for mye fokus på det på fritiden, og hun bruker heller tiden foran TV-en med reality på kveldene enn å se på fotball. Nå håper hun å få mer stabilitet på trenersiden under Ollie Harder.

Les også: Lagvenninnen forsvant – nå konkurrerer de om seriegullet i England

– Helt sinnsykt

I disse dager skulle landslaget på ny ha vært samlet og spilt mot blant annet Frankrike, der West Ham-proffen var høyaktuell for å være med. Men nok en gang ble samlingen avlyst, og det ble dermed ingen potensiell tur for Kvamme, som nå ikke har vært på landslagssamling siden november 2019.

Hun forstår derimot godt at det nå er vanskelig å samle spillere fra så mange ulike land, selv om hun gjerne skulle ha vært tilbake. I 2019 var hun blant 21 spillere som fikk være med til Frankrike for å representere Norge under VM.

– Det var helt sinnsykt, jeg tror ikke jeg visste helt hva jeg gikk til. Det er noe jeg er så utrolig glad og stolt over å ha vært med på. Den dagen jeg gir meg med fotball, er dét noe av det som kommer til å stå øverst. Det var en helt fantastisk opplevelse!

– Hvordan var det å få beskjeden om at du var tatt ut?

– Det husker jeg sykt godt, for vi spilte lokalderby mot Arna-Bjørnar 1. mai, som jeg i utgangspunktet ikke gledet meg mest til etter å ha spilt for Arna-Bjørnar i åtte år og hadde byttet til byrivalen. Det var mye spenning knyttet til den kampen, og så kom dette uttaket 2. mai.

– Jeg husker at det i den perioden var mye sommerfugler i magen og spenning i kroppen. Jeg husker jeg satt hjemme med lyset av og så på livesendingen. Da navnet mitt kom opp ringte alle vennene mine, og vi hadde en felles Facetime-samtale med mine nærmeste venner. Det var veldig, veldig, veldig kjekt!

Les også: – Jeg var spent på om det ville fungere i Toppserien, men det gjorde det

Den dagen jeg gir meg med fotball, er det noe av det som kommer til å stå øverst.

Cecilie redisch kvamme

Det siste året, utenfor landslaget, har hun jevnlig vært i kontakt med landslagets fysiske trener, Gunnvor Halmøy. Kvamme forteller at de alltid logger treningene, slik at landslaget til enhver tid skal ha kontroll på deres treningsbelastning og hvor mye de spiller. Det er også Halmøy spillerne går til dersom man trenger hjelp angående trening eller ernæring, og hun er ifølge Kvamme svært behjelpelig dersom det skulle være behov.

Nå håper Kvamme å være tilbake i troppen når EM skal spilles i England neste sommer, vel vitende om at det er tøff konkurranse på backplassen.

– Det er målet mitt å være i EM-troppen, det er det jeg jobber for. Det er hovedmålet mitt. Det ga skikkelig mersmak og jeg har utrolig lyst til å oppleve det flere ganger, sier hun om VM-opplevelsen.

Cecilie Kvamme (til venstre) og Stine Hovland fikk begge oppleve VM i Frankrike. Foto: Alex Caparros – FIFA via Getty Images

Testet positivt for covid-19

Sommeren 2018 fullførte Kvamme også sin sykepleierutdanning etter det hun beskriver som tre slitsomme år. Treninger måtte prioriteres bort, men særlig én person var avgjørende for at utdanningen gikk i boks.

– Det kan jeg rett og slett anbefale ingen å gjøre, for det var tungt. Men det gikk til slutt, og jeg fikk det til fordi jeg blant annet hadde Morten Røssland som trener, som var kjempefleksibel. Jeg gikk glipp av treninger, men han la veldig til rette og jeg fikk trene med toppidretten på morgenen hvis jeg skulle på senvakt. Han hadde veldig forståelse for det og la til rette for meg. Jeg syntes det var veldig kjipt å gå glipp av treninger, men jeg følte at han støttet meg veldig, og at han la til rette slik at jeg kunne fullføre utdannelsen min.

Nå holder hun på med et nettstudie om medisinsk grunnfag for å holde seg oppdatert på det teoretiske, for å være klar for den dagen hun skal tilbake til det normale arbeidslivet igjen. Som sykepleier trivdes hun bra, og hun er ikke i tvil om at hun en dag ønsker å jobbe med dette. Når det blir, vet hun ikke.

– Jeg har lagt meg opp noen tanker, men jeg har konkludert med at jeg holder på med fotball så lenge jeg synes det er gøy – og så lenge jeg føler at kroppen klarer det, at jeg henger med i spillet. Jeg ser for meg noen år til, jeg håper i hvert fall det.

Les også: Fotballvirtuosen fra Sogndal: Thea Bjelde

Før jul ble også 25-åringen rammet av koronaviruset da hun fikk påvist en positiv test 17. desember, noe som resulterte i 12 dager på sofaen.

– Det var en ny opplevelse. Jeg ble ikke så veldig syk, jeg hadde veldig hodepine og hostet litt, men jeg hadde ikke feber eller lignende. Jeg mistet ikke luktesansen eller smakssansen, men ble veldig sliten. Jeg måtte hvile bare etter en tur fra sengen til sofaen. Det tok på veldig fysisk, og jeg merket det veldig da jeg skulle begynne å trene igjen. Det har tatt litt tid å komme tilbake i form.

Først trodde hun at det bare var litt stress fra en tidligere eksamen som hadde medført hodepine, men så ble hun gradvis litt dårligere. Da begynte hun å frykte at det var hennes tur, og 17. desember var det et faktum.