Connect with us

Intervjuer

Drømmer om sitt første seriegull. Så må Bøe Risa ta et viktig valg etter sesongen

Published

on

Foto: Alexander Larsen

Vilde Bøe Risa valgte før sesongen å forlenge kontrakten med Kopparbergs/Göteborg hvor hun hun nå ligger an til å motta sin første gullmedalje med kun tre kamper igjen å spille.

– Vi håper på det, så får vi ta en kamp om gangen. Vi ligger veldig godt an og det er bare opp til oss selv. Irriterende at vi spilte uavgjort sist, helt unødvendig, men sånn er det og så håper vi å dra det lengste strået og få en gullmedalje. Det blir min første isåfall. Vi vant cupen i fjor, men seriegull har jeg ikke vunnet, sier Bøe Risa om gullkampen.

Bøe Risa og Kopparbergs/Göteborg topper for øyeblikket Damallsvenskan, fire poeng foran Rosengård. Med kun tre kamper igjen å spille, ser det nå unektelig bra ut for landslagets nummer åtte med tanke på et eventuelt seriegull.

Funnet seg til rette

Hun stortrives i Sverige etter at hun forlot Norge og Arna-Bjørnar i 2018.

– Jeg trives kjempegodt og har funnet meg godt til rette. Jeg spiller med landslagsspillere hver dag og vi har en bra tropp. Det er veldig moro og vi skal spille Champions League nå. Vi ligger godt an til å få medalje også. Så jeg håper på det, sier Bøe Risa som også ser positivt på sin egen utvikling i Sverige.

– Det har vært viktig for meg personlig, for jeg har vokst mye og har måttet ta ansvar selv. Man kommer inn i et nytt lag og det er ansikter man aldri har sett før. Det tar tid å finne seg til rette og tilpasse seg kulturen, men jeg føler nå at det er min hjemby. Det minner mye om Bergen, bare litt større. Sosialt er det helt perfekt for meg og jeg trives veldig bra.

– Hvordan er hverdagen i Sverige kontra Toppserien og Arna-Bjørnar?

– Det har forandret seg mye i Norge siden jeg spilte. Nå vil jeg si den er lik, vi kan ikke sammenlignes med det flere av de andre her har i sin hverdag, men samtidig er jeg helprofesjonell og lever av fotballen og bruker all tid på det.

I Damallsvenskan befinner det seg nå en rekke norske spillere: Frida Maanum (Linköpings), Synne Skinnes Hansen (Linköpings), Camilla Huseby (Djurgården), June Pedersen (Hammarby), Elise Stenevik (Eskiltuna), Therese Sessy Åsland (Kristianstads), Lena Soleng Hansen (Uppsala) og Guro Pettersen (Piteå) er alle i Sverige.

Med så mange norske spillere ville det kanskje vært kult å kalle seg best blant av norske?

Vilde Bøe Risa drømmer om sitt første seriegull. Foto: Bettina W

– Det begynner å bli en del. Jeg føler nesten jeg møter en norsk spiller hver gang kamp. Selvfølgelig, ekstra digg det, sier hun med et stort smil.

Selv om sesongen har vært god for klubblaget, har det ikke bare vært positivt for Bøe Risa. Til tross for at hun står med fem målgivende pasninger denne sesongen, gjorde en skade at hun mistet en rekke kamper tidligere i sesongen. Derfor har midtbanespilleren kun spilt 12 av Göteborgs 19 seriekamper.

– Jeg var veldig uheldig og klarte å skyte på meg en stor strekk i fremsiden av låret. Den tok veldig lang tid og var mye dypere enn jeg hadde trodd. Den satte meg tilbake i perioden hvor det var flest kamper, som gjorde at jeg mistet en del. Selvfølgelig dritkjipt, men jeg kan ikke se tilbake på det nå – bare se fremover og spille mest mulig, forteller hun samtidig som hun konstaterer at skaden er fullt leget nå.

Usikker på fremtiden

Bøe Risa undertegnet før sesongen en ny kontrakt med klubben, men med utløp etter inneværende. Det betyr at midtbanespilleren snart vil være tilgjengelig på markedet, gratis for andre klubber. Selv er hun usikker på hvor hun spiller neste sesong.

– Jeg vet ikke helt. Det har vært et veldig spesielt år og det er mye usikkerhet. Jeg må ta det litt når tiden kommer og se hva som skjer. Det viktigste for meg vil være det sportslige og at det er en profesjonell hverdagen. Det må være en hverdag som er tøff nok for at jeg kan utvikle meg videre. Jeg har selvfølgelig tenkt litt på det, men jeg vil spille ferdig sesongen, så får vi se.

– Hvor stort tror du spranget er fra Damallsvenskan opp til de aller største ligaene, eksempelvis den engelske?

Vilde Bøe Risa er på utgående kontrakt og må etter denne sesongen ta et viktig valg når hun skal avgjøre fremtiden. Foto: Bettina W

– Sportslig er det nok et lite steg opp, men det kommer også an på hvilket lag det er i England og hvem spiller man spiller med. Det profesjonelle er nok det største endringen, for sportslig har jeg det ganske bra nå.

For tiden er Bøe Risa på landslagssamling med Norge, som møter Wales førstkommende tirsdag. Midtbanespilleren setter pris på å være tilbake i hjemlandet.

– Det er kjempekjekt. Det er alltid noe man gleder seg til og det er det gøyeste med fotballen, å spille på landslaget. Vi er en fantastisk gjeng som alle sier, men vi mener det og. Det er en god gjeng med både støtteapparat og spillere, så det er alltid veldig, veldig kjekt. Det er gøy å spille fotball når man spiller for landslaget.

Hva er dine tanker om Wales-kampen? Dere var vel ikke helt fornøyde sist med prestasjonen?

– Det blir deilig å møte de igjen. Vi får en god treningsuke før kampen og får sett på den kampen, lært av den. Forhåpentligvis får vi korrigert mye til neste kamp. Det vil bli en tøff kamp, men vi gleder oss veldig til å spille. Det er også kanskje bra at vi får en del treninger før kampen.

Et nytt mesterskap er nå svært nære for Norge, og med seier mot Wales, vil det kun være et utenkelig scenario som tar fra Norge EM-plassen i England 2022.

– Det vil bli kjempestort. Det er et veldig bra sted hvor det er stor oppmerksomhet på kvinnefotballen. VM var gigantisk, men jeg tror EM vil bli vel så stort.