Connect with us

Intervjuer

Vilde Hasund: – Alltid drømt om å leve av fotballen

Published

on

Foto: Alexander Larsen

Etter to gode sesonger i Lyn bestemte Vilde Hasund seg for å ta et nytt steg opp i karrieren og flytte til Bergen for å spille for Sandviken. Kantspilleren har gått rett inn på laget og spilt en sentral rolle for topplaget fra Bergen i årets sesong. På hittil 11 kamper har Hasund bidratt med tre mål og én målgivende i tillegg til flere gode prestasjoner. Vi møtte den ydmyke 23-åringen fra Åheim på hennes nye hjemmebane på Stemmemyren.

– Litt opp og ned

Hva synes du om sesongen hittil, både for din egen del og Sandvikens del?

Litt både og. Vi har hatt noen kamper der vi har spilt veldig bra, og andre der vi har rotet litt. Det er noen kamper vi burde tatt poeng i som vi har slitt litt i. Helt ok fornøyd egentlig, selv om vi kunne tatt flere poeng. For min egen del, litt av det samme egentlig. Det har gått litt opp og ned. Det er noen kamper der jeg har vært veldig god, mens i andre har jeg vært mer usynlig. Jeg ønsker å prege hver kamp, så det er det som er målet.

Med sju kamper igjen av sesongen ligger Sandviken på 5.plass i Toppserien. Med sine 19 poeng er de åtte poeng bak serieleder Vålerenga med én kamp mindre spilt. Ellers er de bare fire poeng bak Avaldsnes og Rosenborg som foreløpig innehar 2. og 3.plassen, og tre poeng bak LSK Kvinner på 4.plass. Dermed er mulighetene for en høyere tabellplassering, og kanskje til og med seriegull tilstede, og selv om Hasund ikke avskriver sjansene for et seriegull, forholder hun seg rolig til tabellsituasjonen og fokuserer på neste kamp.

– Vi er ikke helt der vi ønsker å være, selvfølgelig. Nå må vi bare ha fokus på en kamp om gangen, og prøve å samle så mange poeng som mulig- Så får vi se hva resultatet blir til slutt.

Hva må dere gjøre for å ta igjen de poengene dere ligger bak?

Det er å være nøye i hver kamp, og ikke slippe inn såkalte “dritmål” som vi har gjort litt denne sesongen. Også klare å sette ballen i mål, smiler hun.

På spørsmål om hva et seriegull hadde betydd svarer hun at hun tror det hadde betydd mye for Sandviken som klubb med tanke på deres lange historie.

Det hadde selvfølgelig vært gøy å få være med på å vinne seriegull!

I tillegg til fotballen studerer Vilde Hasund Sport Management ved Idrettshøgskolen i Oslo, noe hun selv trives godt med.

Jeg tar det på deltid og jeg må lese på egenhånd siden jeg er i Bergen. Det ødelegger ikke for fotballen, så det går egentlig veldig fint.

Vilde Hasund under oppvarming før hjemmekampen mot Klepp tidligere i høst. Foto: Alexander Larsen

Aktiv barndom

Hasund vokste opp på Åheim, et lite tettsted på Søre Sunnmøre, og det var der fotballkarrieren startet. Hun forteller om en aktiv barndom der hun var innom flere idretter, men det var alltid fotballen som appellerte mest til henne og var mest interessant derav drømmen om å bli fotballspiller og kunne leve av å spille favorittsporten.

Jeg var allsidig, og jeg var stort sett i aktivitet enten det var fotball, løping eller ski, men det var fotball som var mest interessant. Jeg var veldig ivrig og var ofte i ballbingen og trente med eldre gutter, gutter på min egen alder og andre jenter, så det var mye ballaktivitet. I tillegg til dette var det også fellestreninger. Jeg kommer fra en liten plass som heter Åheim, jeg fikk spille for to forskjellige guttelag og ett jentelag, så jeg følte meg godt ivaretatt der. Å bli så god som mulig og kunne leve av å spille fotball har alltid vært drømmen.

Ulsteinvik, Oslo og Bergen

Barndomsdrømmen om å bli fotballspiller gikk i oppfyllelse for jenta fra Åheim. Hun startet seniorkarrieren som 15-åring i Hødd, som på daværende tidspunkt spilte i 2.divisjon. Hasund mener at Hødd hjalp henne godt og var bra for hennes utvikling som fotballspiller.

– Hødd var bra for min utvikling. En fin klubb med et fint utviklingsmiljø og jeg lærte mye der. Det var fine fasiliteter, så man fikk trene godt med laget. Vi hadde også en del trening på skolen, så det var fint der.

Etter Hødd gikk turen videre til Oslo og Røa for Hasund, en tradisjonsrik klubb i norsk kvinnefotball med mange meritter. Hasund legger ikke skjul på at det var en klar nivåforskjell å gå fra spill i 2.divisjon til Toppserien, men føler likevel at det gikk bra.

Overgangen var fin. Jeg følte meg klar for å ta et steg opp. Jeg gikk jo rett fra 2.divisjon til Toppserien, så det var selvfølgelig en nivåforskjell, men jeg følte meg godt tatt imot og jeg fikk mye spilletid fra starten av så det var bare positivt.

Tiden i Røa varte i tre og et halvt år, før hun meldte overgang til et annet Oslo-lag, Lyn. På spørsmål om hvorfor hun valgte å gå fra Røa til Lyn svarer Hasund at hun trengte noe nytt etter en så lang tid i Røa. Hun forklarer også at Lyns fokus på unge spillere og en offensiv spillestil var bakgrunn for valget. Etter to sesonger og 50 kamper for Lyn bestemte hun seg for å ta et steg videre i karrieren før årets sesong. Valget falt på Sandviken fra Bergen, en overgang Hasund følte var nødvendig.

– Jeg følte det var nødvendig for min utvikling og for å ta et steg videre. Sandviken har en mer etablert spillergruppe, i tillegg til at det er en spennende satsing i klubben. Så jeg følte det var riktig for meg å dra hit.

Foto: Alexander Larsen

Store ambisjoner

Med sine 23 år har Hasund sine beste år som fotballspiller foran seg, og på tross av at hun allerede har opplevd mye, legger hun ikke skjul på at hun har store ambisjoner for fremtiden. Disse ambisjonene innebærer blant annet fast spill for A-landslaget og å bli utenlandsproff.

Ja, det (å bli fast på landslaget) er det som er målet i fremtiden. Det har alltid vært et mål siden jeg var liten så jeg må bare fortsette å jobbe. Jeg må også bli mer stabil i prestasjonene mine og ha et stabilt toppnivå i hver kamp.

Hun befinner seg for øyeblikket for det meste på Norges U23-landslag, men etter gode prestasjoner for Lyn forrige sesong ble hun belønnet med å bli tatt ut på sin første A-landslagssamling til kampen mot Nord-Irland i fjor høst.

Det var stort. Jeg hadde ikke forventet det så det var veldig overraskende og veldig gøy. I tillegg fikk jeg sett hvilket nivå man må opp på i forhold til tempo og slike ting.

Hasund legger heller ikke skjul på at et utenlandseventyr er en drøm hun jobber mot, og uttrykker et ønske om å følge i fotsporene til én av Norges aller største og beste kvinnelige fotballspillere, Caroline Graham Hansen.

Ja, det å bli utenlandsproff har alltid vært drømmen. Jeg har alltid vært fan av Barcelona så å spille der er kanskje drømmen.

Så opp til tidligere Barcelona-stjerne

At Hasund har en drøm om å spille for Barcelona i fremtiden kan ha sammenheng med hvilken spiller hun så opp til som liten. På spørsmål om hvilke forbilder hun hadde da hun vokste opp nevner hun en teknisk elegant brasilianer.

Da jeg var liten var det mest Ronaldinho. Han var en stor stjerne på Barcelona og å se på alle hans driblinger og slikt synes jeg var kjempegøy.

– Hva med nå til dags? Er det noen spillere du ser opp til i dag, kanskje noen kvinnelige?

Nei, det er litt mindre av det. Det er ingen spesielle, men det er veldig gøy å se at spillere som Caroline Graham Hansen og Guro Reiten lykkes med det de gjør. Jeg synes for eksempel at det er gøy å se på Graham Hansen og prøve å se og lære av det hun gjør.

Økende interesse rundt kvinnefotballen

Spesielt i løpet av de siste årene har interessen for kvinnefotball økt betraktelig. Flere og flere storklubber satser og investerer i sine kvinnelag, seertallene øker og mediedekningen har blitt større. Hasund merker selv hvor stor utviklingen har vært både i det siste og siden hun vokste opp, og er veldig positiv til den økende interessen og oppmerksomheten kvinnefotball får.

Da jeg var liten visste jeg nesten ingenting om kvinnefotball, så man hadde jo mannlige forbilder og fotballag som man så opp til og drømte om å spille for. Frem til i dag så ser man at det har skjedd veldig masse. Det er jo fullt av store klubber som satser på damer, så jeg vil si at det var vært en stor utvikling på kort tid. Man så jo bare i VM hvor stor interessen var, så det er veldig gøy å få være med på det. Vi merker også økt interesse, spesielt i år siden det har kommet mer media og slikt rundt, så det er veldig positivt.

Foto: Alexander Larsen

Til unge jenter: – Ha det gøy!

Utviklingen til unge jenter for at de skal ta steget til Toppserien er viktig. Sandviken legger til rette for dette med opplegget Toppfotballsamarbeid Vest, et opplegg som blant annet skal sørge for de samme utviklingsmulighetene for jenter som gutter har og jobbe for å hindre tidlig frafall fra fotballen blant jenter. Hasund mener at dette er viktig og skryter av tiltakene som Toppfotballsamarbeid Vest gjør.

Jeg vet hvert fall at Sandviken har et bra opplegg med Toppfotballsamarbeid Vest der vi har mange samarbeidsklubber rundt om i Bergen som de samarbeider med, og har god kontroll på yngre jentespillere som kan ta steget opp til Toppserien om noen år.

– Helt til slutt Vilde, hvilke tips vil du gi til unge jenter for at de skal lykkes?

Det er egentlig bare å ha det gøy! Så lenge det er gøy kan man nå langt. Man må synes det er gøy å dra på trening og legge ned et stykke arbeid. Da kommer man langt med det. Bare gå ut og tren masse på egen hånd – og med laget. Også må man sette seg mål.