Connect with us

Intervjuer

Den islandske 16-åringen i dansk toppklubb med norsk pass

– Dersom jeg hadde vært så heldig å komme i en situasjon hvor jeg må velge landslag, hadde det vært en veldig vanskelig avgjørelse, sier Amanda Jacobsen Andradóttir

Published

on

Foto: Dejan Obretkovic / Gonzales Photo

Med både norsk og islandsk statsborgerskap, lever 16 år gamle Amanda Jacobsen Andradóttir profflivet i den danske storklubben FC Nordsjælland. Hun er født i Molde, er U-landslagsspiller for Island, men kan også bli aktuell for Norge i fremtiden.

Amanda Jacobsen Andradóttir flyttet til Reykjavik like før hun skulle starte på skolen, og er nå U17-landslagsspiller for Island. 15 år gammel fikk hun sitt islandske pass, og i fjor flyttet hun til Danmark og hadde ett år i Fortuna Hjørring, før hun kom til sin nåværende klubb.

– Jeg er veldig glad for være oppvokst på Island. Der har jeg hatt muligheten til å trene veldig mye fra ung alder i ulike værforhold. De har også et ekstremt godt fotballtilbud, og det er der jeg har fått min gode treningsvilje fra.

Reiste til Danmark

Så gikk turen videre til Fortuna Hjørring i 2019 hvor hun sammen med sin familie bodde det første året.

– Jeg lærte veldig mye av det første året mitt i Danmark da jeg bodde i Hjørring. Grunnet min unge alder fikk jeg ikke tillatelse for å spille før i mars 2020, rett før koronaviruset kom. Det ble et annerledes år enn jeg hadde forventet, med mye trening og lite kamper. Det beste jeg vet er å spille kamper, og det var veldig tøft – en test for tålmodigheten. Samtidig har det gjort at jeg har lyst til å gjøre det enda bedre og nyte den spilletiden jeg får.

Oppholdet i Fortuna Hjørring tok slutt etter ett år, og nå spiller hun for FC Nordsjælland som forrige sesong ble nummer tre i den danske toppdivisjonen, kun fire poeng bak seriemester Fortuna Hjørring. Den store forskjellen fra i fjor, er at Jacobsen Andradóttir nå spiller seniorfotball.

– Klubben ville hente meg, og etter at jeg møtte de og vi fikk snakket med dem, fant jeg ut at det var det rette stedet for min utvikling . Jeg takket samtidig nei til andre klubber, og dette er en veldig spennende klubb som satser mye på kvinnefotball. Det er kult å være en del av det!

Overgangen fra junior- til seniorfotball forteller hun har gått fint.

– Jeg har trent på seniornivå både på Island og i Fortuna Hjørring. Så jeg har hatt litt tid til å venne meg til tempoet. Jeg føler at mestrer nivået godt, men jeg jobber fortsatt med hurtigheten og styrken.

– Nå bor jeg alene på spillerhotellet til klubben. Her bor vi mange unge jenter og gutter fra flere ulike land. Vi får god mat her og jeg føler meg veldig bra her. Her har jeg også digitalundervisning fra Island. Jeg trives veldig godt her.

ETTERTRAKTET: Jacobsen Andradóttir var svært ettertraktet da hun valgte å ikke forlenge kontrakten med Fortuna Hjørring. Foto: Dejan Obretkovic / Gonzales Photo

Hun forteller også at det var flere klubber inne i bildet som forsøkte å hente henne da hun valgte å se på nye muligheter etter oppholdet i Hjørring.

– Det var interesse fra noen klubber i Skandinavia, Norge og ellers i Europa. Jeg takket også nei til å forlenge kontrakten med Fortuna Hjørring.

5. september noterte hun seg også for sin første scoring for klubben da hun scoret Nordsjællands 2-1-mål i kampen mot FC Thy-Thistedq og Pernille Gardien.

– Jeg var veldig glad for å score et frisparkmål i min første kamp fra start, men det var skuffende å ikke vinne kampen.

Teknisk spiller

– Jeg er en teknisk god spiller, som spiller offensiv midtbane.Så jeg kan skape sjanser for laget, og har gode skudd med både høye og venstre. Jeg trente ekstremt mye alene spesielt teknikk og skudd (i barndommen journ.anm.), sier hun om seg selv og treningen i barndommen, hvor hun også forsøkte flere idretter. Men det var aldri noen tvil om hva hun ønsket.

– Jeg prøvde turn og dans, men det var ikke noe for meg, det har kun vært fotball. Jeg har periodevis trent litt med gutta, men mest har jeg trent med eldre jentelag.

Det vanskelige valget

Med dobbelt statsborgerskap må 16-åringen etter hvert ta valget: Skal hun spille for Island, eller skal hun velge Norge. Nå er hun U17-spiller for Island, og med hennes talent, er det ikke utenkelig at det kan bli en dragkamp om henne.

– Det har gått veldig fint på det islandske u-landslaget. Dersom jeg hadde vært så heldig å komme i en situasjon hvor jeg må velge landslag, hadde det vært en veldig vanskelig avgjørelse, sier hun, med store drømmer for fremtiden.

– Den store drømmen er å spille i en av de største ligaene. Men akkurat nå så er målsetningen å utvikle meg i Nordsjælland og gjøre det så bra som mulig, slik at jeg blir best mulig.