Connect with us

Nyheter

Champions League-finalen: Wolfsburg – Lyon

Published

on

Photo: Juanma- UEFA, GettyImages
Foto: Juanma - UEFA/UEFA via Getty Images

Etter en intens uke med en miniturnering i Spania, med kvartfinaler og semifinaler, er det klart at det er Ingrid Syrstad Engens Wolfsburg og Ada Hegerbergs Lyon som skal gjøre opp om årets Champions League-trofé i det som blir en reprise av finalen i 2018.

Wolfsburg – Lyon 20:00 (Viasat 4 / Viaplay)

Frauen-Bundesliga var den eneste av de store kvinneligaene som ble fullført etter pandemiutbruddet. Wolfsburg fortsatte som før pandemien og tok et overbevisende seriegull, åtte poeng foran Bayern Munchen og gikk også ubeseiret gjennom seriespillet. Det ble også cupgull for laget fra Wolfsburg etter seier på straffesparkkonkurranse mot Essen. Nå har de nådd Champions League-finalen og jakter trippelen i Ingrid Syrstad Engens første sesong for klubben. Kristine Minde har også vært en del av laget, men hun forlot tidligere i sommer klubben og spiller nå for Rosenborg i Toppserien.

På motsatt banehalvdel står Ada Hegerbergs Lyon, et lag som også har mulighet til å ta trippelen i årets sesong, etter at de ble tildelt ligagullet etter at den franske ligaen ble avsluttet. De tok også cupgull etter seier mot Paris Saint-Germain på straffesparkkonkurranse. Når lagene møtes på Anoeta Stadium i San Sebastián, søndag kl 20:00, jakter Lyon sin femte strake Champions League-triumf, mens Wolfsburg håper å revansjere 1-4-tapet fra finalen i 2018 hvor Lyon og Ada Hegerberg gikk seirende ut. Hegerberg ble også historisk i den kampen med sin 15. scoring i løpet av en Champions League-sesong. Ingen har noensinne klart flere.

Ingrid Syrstad Engen og Kristine Minde

Ingrid Syrstad Engen bestemte seg for å forlate Norge og LSK Kvinner før årets sesong til fordel for den tyske storklubben Wolfsburg. I hennes første sesong har det hittil blitt både liga- og cupgull, i tillegg til mulighet for Champions League-tittel. Syrstad Engen har så langt i sesongen spilt en viktig rolle for den tyske dobbeltmesteren med 2062 minutter fordelt på 31 kamper totalt denne sesongen. Hun har spilt 418 minutter fordelt på seks kamper i Champions League, og bidratt med to scoringer som begge kom i kvartfinalen mot Glasgow City.

Kristine Minde spilte for Wolfsburg i tre sesonger, før hun i år bestemte seg for å forlate klubben til fordel for hardtsatsende Rosenborg Kvinner hjemme i Norge. Det betyr at hun ikke kommer til å være involvert i søndagens finale, men hun kommer til å motta en medalje i posten siden hun har vært involvert i denne sesongens Champions League – enten det blir gull eller sølv. I årets sesong har det blitt 332 minutter fordelt på 8 kamper i ligaen, og 90 minutter fordelt på 2 kamper og ett mål i Champions League for Minde. Før overgangen til Rosenborg Kvinner har hun vunnet “the double” tre ganger med Wolfsburg, og har muligheten til å bli trippelmester for første gang dersom Wolfsburg skulle slå Lyon på søndag.

Ada Hegerberg

Ada Hegerberg er inne i sin syvende sesong hos Lyon, som de siste årene har dominert i både Frankrike og i Europa. I 2018 ble hun historisk da hun ble første kvinnelige spiller som mottok Ballon d’Or, men sent i januar dette året, røk Hegerbergs korsbåndet under en trening. Hegerberg avsluttet sesongen med 23 scoringer på 18 kamper, og hun er nå godt inne i sin opptrening, og begynner veldig å nærme seg et comeback. Dessverre blir det ikke noen eventuell finale på Hegerberg i år, kunne mor Gerd Stolsmo fortelle til Aftenposten tidligere denne måneden.

– Hun er ikke klar til Champions League. Det er mer realistisk med september eller oktober, uten at vi vet det helt sikkert, sa Stolsmo.

Wolfsburgs vei til finalen

11. september 2019: Mitrovica – Wolfsburg 0-10, Ingrid Syrstad Engen spilte 13 minutter, Kristine Minde spilte 31 minutter og scoret ett mål.
25. september 2019: Wolfsburg – Mitrovica 5-0, Ingrid Syrstad Engen spilte 45 minutter, Kristine Minde spilte 59 minutter.
16. oktober 2019: Wolfsburg – Twente 6-0, Ingrid Syrstad Engen spilte 90 minutter.
30. oktober 2019: Twente – Wolfsburg 0-1, Ingrid Syrstad Engen spilte 90 minutter.
31. august 2020: Glasgow City – Wolfsburg 1-9, Ingrid Syrstad Engen spilte 90 minutter og scoret to mål.
25. august 2020: Wolfsburg – Barcelona 1-0, Ingrid Syrstad Engen spilte 90 minutter.

Lyons vei til finalen

11. september 2019: Ryazan – Lyon 0-9, Ada Hegerberg spilte 74 minutter og scoret hattrick.
25. september 2019: Lyon – Ryazan 7-0, Ada Hegerberg spilte 90 minutter og scoret to mål.
16. oktober 2019: Fortuna Hjørring – Lyon 0-4, Ada Hegerberg spilte 90 minutter og scoret to mål.
30. oktober 2019: Lyon – Fortuna Hjørring 7-0, Ada Hegerberg spilte 56 minutter og scoret to mål.
22. august 2020: Lyon – Bayern München 2-1, Ada Hegerberg, skadet.
26. august 2020: PSG – Lyon 0-1, Ada Hegerberg, skadet.