Connect with us

Intervjuer

Alsaker Rogde stortrives i ny rolle

Published

on

Foto: Alexander Larsen

*Intervjuet er gjort før kampen mot Lyn 8. august hvor Klepp vant 1-0.

I 2016 ble hun kåret til årets unge spiller i Toppserien, kun 16 år gammel, og året etter røk hun korsbåndet. Matilde Alsaker Rogde er nå inne i sin femte sesong med Klepp, og har vært innom en rekke aldersbestemte landslag. I november var hun den store spilleren i J19-finalen i NM da Klepp smadret Vålerenga og tok sitt andre strake gull.

Solen skinner på Jæren og Alsaker Rogde er akkurat ferdig med en ny Klepp-trening når hun kommer bort for å ta en prat. Denne sesongen har Klepp fått ny hovedtrener (Nick Loftus) etter at suksesstreneren Ollie Harder forlot klubben før sesongen. Nå er hans tidligere assistent Klepps nye trener.

På dette tidspunktet er Klepp nå ferdig med en tøff periode med kamper mot Vålerenga, LSK Kvinner og Rosenborg på rad og rekke. Det ga ett poeng, og i kampen sist mot Rosenborg, glapp seieren sent i kampen. Likevel var det bedring å spore og Alsaker Rogde føler nå at det begynner å komme seg.

– Jeg synes at det har blitt bedre og bedre, egentlig. Jeg var ikke med i den første kampen for min egen del, men jeg synes at det har gått i riktig retning både for meg og for laget. I starten merket man at relasjonene ikke satt helt, men jeg synes det har blitt bedre nå. Vi er flinkere til å kombinere og å spille hverandre gode. Da er det lettere for hvert individ å være sin beste utgave av seg selv, sier hun, samtidig som hun forteller at det er mye av de samme verdiene og prinsippene under Loftus sin ledelse.

Mange utskiftninger gir ungdommen muligheten

I Klepp har det vært store forandringer før denne sesongen. Ikke bare har laget skiftet trener, men det har også vært en rekke utskiftninger i troppen. Det har gjort at flere unge spillere som for eksempel Sofie Bjørnsen (16) og Anette Snørtedal Jensen (17) har fått sjansen.

– Det er veldig kjekt at de unge får sjansen. Jeg synes at det har blitt en god blanding av rutine og unge spillere med de spillerne som vi har hentet inn.

Denne sesongen kan derfor Alsaker Rogde få en enda viktigere rolle enn tidligere. Etter at hun måtte stå over åpningskampen mot Kolbotn, har hun nå vært en fast inventar i laget på Klepps høyreside.

– Jeg har lyst til å bidra med masse målpoeng og skape mange sjanser. Det viktigste er å spille de rundt meg gode, men selvfølgelig hvis jeg kan få noen mål, så tar jeg det, smiler hun.

Matilde Alsaker Rogde ønsker å bidra med målpoeng denne sesongen. Her fra kampen mot Rosenborg hvor Rogde leverte en god kamp på Koteng arena. Foto: Stian Sand

– Noe av det kjekkeste jeg har vært med på

Siden J19-NM ble arrangert for første gang i 2008 har Klepp-jentene hentet inn gull på rekke og rad. Hele seks ganger har rogalendingene gått til topps, og de har vunnet tre av de siste fire årene, hvor det sist ble storseier mot Vålerenga.

– Jeg tror NM er noe av det kjekkeste jeg har vært med på. Det har vært veldig gøy.

Kampen mot Vålerenga endte med hele 9-1-seier til Klepp. Alsaker Rogde ble der kåret til banens beste, og hadde utrolige fem målgivende og én scoring. Det er en kamp hun med glede ser tilbake på.

– Den gikk veldig bra den. Det ble mange målgivende da, så jeg må jo få noen i år også, sier hun med et smil.

View this post on Instagram

Mamasita

A post shared by Matilde Alsaker Rogde (@matilderogde) on

ALSAKER ROGDE OG ELISABETH TERLAND SAMMEN PÅ LANDSLAGET

Hun har også fått spille med sine lagvenninner Marthine Østenstad og Elisabeth Terland på landslaget. Det trives hun godt med.

– Det er veldig gøy. Det er kjekt å være på samling med de som jeg også ser hver dag. Jeg er veldig glad for det.

Det er nå Klepp som regjerer i området, men Viking har også sitt eget damelag på vei opp i systemet. De klarte ikke å rykke opp forrige sesong etter at Frigg knuste Tromsø 8-0 i siste serierunde.

Mille Aune meldte før denne sesongen overgang fra Viking til Klepp – et synlig bevis på hvordan ståa er i dag. Men Alsaker Rogde utelukker ikke at Viking kan klare det – om noen år.

– Nå rykket ikke de opp i år, men hvis de fortsetter med den utviklingen de har hatt av unge spillere og den satsingen som de gjør, så har jeg troen på at de kan komme seg opp. Men jeg tror ikke det vil skje med det første. Selvfølgelig hvis de fortsetter slik har de en veldig bra mulighet til å bygge opp et veldig bra damelag, og da blir det en konkurranse.

Før sesongen ble det klart at Trondheims-Ørn ble til Rosenborg, og mye tyder på at det kun er et spørsmål om tid før Brann sitt kvinnelag blir en realitet. I Stavanger kan Viking bli en reell mulighet å spille for i Toppserien om noen år. Det hadde vært kult, mener Rogde, men det er fortsatt en stund til det kan bli aktuelt.

– Det hadde vært kult, men samtidig er vi veldig glade for å representere Klepp, og vi synes det er veldig kjekt. Så jeg trives veldig godt med å spille i Klepp.

Tidlig talent

– Jeg spilte i Sola og mest med jenter. Jeg spilte ofte med de som var et par år eldre. Da jeg begynte i Forus og Gausel som 13-14-åring spilte jeg også med J16. Jeg har ofte spilt med de litt eldre. Jeg kom til Klepp i 2016, så jeg har vært her en stund nå. Det har vært mye trening og mye egentrening. Jeg har tre søsken også som spiller fotball og som er veldig interessert – en mor og far som er interessert. Det blir mye fotball, mye i hagen og fotballtennis.

– Jeg har holdt på mye med ballen og trent teknikk. Mye med ball, spilt med venner og søsken utenom trening.

Alsaker Rogde i aksjon under torsdagens Klepp-trening. Foto: Alexander Larsen

Langt skadeavbrekk: – Det var noe dritt

Da Alsaker Rogde hadde vært ett år i Klepp, og var klar for sin andre sesong i 2017, røk korsbåndet. Hele 2017-sesongen ble ødelagt og det gikk lang tid før kantspilleren var tilbake på fotballbanen igjen.

– Det var noe dritt. Det var veldig, veldig kjipt. Sesongoppkjøringen hadde gått så bra og jeg gledet meg veldig til sesongen. Det så veldig bra ut også skjedde det på trening her (på Klepp stadion, journ. anm.) under sesongoppkjøringen. Jeg visste det med engang. Det var dritvondt og det smalt. Jeg visste at det var noe veldig galt. Så tok det ett år før jeg spilte 15 minutter med kamp igjen, og det er veldig lenge. Det var 13 måneder etter at det skjedde. Det var veldig tøft, men jeg lærte veldig mye av det. Du må bare godta det og tenke at du kommer sterkere tilbake og ta all den lærdommen.

– Det var tungt, men jeg synes at jeg kom meg greit i gjennom det. Med veldig god støtte rundt både fra familie, venner og lag selvfølgelig. Men det var tøft, forteller hun om opptreningen.

Klepp-spilleren er nå tilbake for fullt, men perioden etter skaden har ikke vært helt problemfri, preget av flere skader. Men nå håper hun at utviklingen skal gå bra – i Klepp. Unngår hun skader, vil det bli veldig mye spilletid denne sesongen på Klepps høyrekant.

– Jeg synes egentlig det har vært bra. Jeg har vært litt uheldig med skader, og i fjor fikk jeg en ankelskade i den første kampen. Så det har vært litt hakkete for meg, og i år kom koronaviruset… Så det skal ikke være lett! Men jeg synes at Klepp er en veldig bra plass for å utvikle seg.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er 03BF6BC2-414A-4E23-B487-5DEC6A2146C9_1_105_c.jpeg
Foto: Alexander Larsen

Har fått en ny rolle i laget

En av forandringene fra forrige sesong etter at Loftus tok over som lagets trener, er at formasjonen er endret. Klepp ble kjente for sin 3-4-2-1-formasjon under Ollie Harder, men har så langt denne sesongen foretrukket en 4-2-3-1-formasjon etter litt variasjon i sesongoppkjøringen.

I 2019 fikk Alsaker Rogde et tilbud fra Avaldsnes som hun takket nei til. Da fortalte hun at tilbudet var fristende, for Avaldsnes brukte kantspillere i sin formasjon. Men nå er ønsket oppfylt: Nå er Alsaker Rogde kantspiller – for Klepp.

– Det stemmer det. Jeg trives veldig godt i en kantrolle. For min del er det veldig kjekt å spille slik som vi gjør nå. Både som spiss og ving trives jeg godt. Det spørs litt på kampen, men jeg trives godt i en kantrolle. I den rollen kan jeg fokusere mer på det offensive enn det jeg ville ha gjort som vingback.

Hun har nå en kontrakt ut denne sesongen og har et håp om å spille i utlandet en dag. Hun er ordknapp om fremtiden, men punkterer at hun trives veldig bra i Klepp for øyeblikket.

– Det er litt vanskelig å si. Jeg trives hvert fall veldig godt og synes det er en veldig fin plass å være med spillerne og trenerne.

– Jeg har lyst til det, ja. Jeg har lyst til å spille i utlandet og spille på et enda høyere nivå, enda mer profesjonelt.