Connect with us

Intervjuer

Skrev fotballhistorie: – Fotball er jo fotball!

Published

on

Foto: Sotra SK

Fredag ble Renate Blindheim historisk da hun ble presentert som Sotras nye hovedtrener i andredivisjon – på herresiden. Ingen kvinnelig trener har tidligere vært sjef for et herrelag på et høyere nivå, og vi har nå fått en prat med den ferske Sotra-treneren.


Det har nå vært noen hektiske timer for Blindheim etter at nyheten kom. Torsdag kveld kom det nyheter om at hun ville bli den nye Sotra-treneren, og kun timer senere, fredag, ble hun presentert som deres nye trener.

– Det har vært litt kaotisk, det skal jeg innrømme, men det har vært kjekt og det var kjekt å komme i gang med trening i går. Så jeg gleder meg litt til det har roet seg.

Ikke uventet har reaksjonene vært mange etter at det ble klart at Blindheim er lagets nye hovedtrener. Selv sier hun at det bare har vært positive tilbakemeldinger å få.

– Det har vært veldig mange, det tror jeg vi kan være enige om. Alt har vært positivt da. Det er kjekt det. Det er sikkert noen som… jeg tviler på at alle tenker at dette var sykt kult, men reaksjonene som jeg har fått, har jo vært positive i hvert fall.

Første trening: – Veldig greit å komme i gang

Da hun møtte pressen fredag formiddag hadde hun enda ikke møtt spillerne på laget, men senere samme dag hadde hun sin første trening med Sotra. Hun forteller at det var veldig godt å komme i gang.

– Det var veldig greit å komme i gang. Det er det som er det viktigste. Det var en veldig fin gjeng. Det virker som at de er fornøyd og vi er fornøyd. Jeg tror det kan bli en veldig fin greie. Det tror jeg.

Hun blir nå første kvinnelige trener som leder et herrelag i Norge i en av de tre øverste divisjonene. Tidligere har Eline Torneus vært trener for Skjervøy i tredjedivisjon. Selv tenker hun ikke så mye på det.

– Det er ikke noe jeg tenker så voldsomt på annet enn at jeg forstår at andre synes det er spesielt, og jeg synes jo det for så vidt er litt spesielt selv. Men jeg tror ikke at det er det som er mest avgjørende da, at jeg er dame, men vi får se.

– Tror du dette kan åpne muligheter for flere andre nå som du viser at det er mulig?

– Ja, jeg vil jo tro at jo mer normalt ting blir, jo større er sjansen for at flere gjør det og at flere ønsker å være trener. At flere ønsker det på det nivået og at folk gjerne tør å ansette folk. Det tror jeg.

Et steg nærmere drømmen

Tidligere i år uttalte Blindheim et mål om å bli den første kvinnelige hovedtreneren i Eliteserien til NRK. Dette beskriver ut som et solid steg på veien.

– Dette er et ganske solid steg så det blir spennende å se hvordan det går. Det er noe helt annet enn jeg har gjort tidligere.

– Største forskjellen er jo gjerne at det er resultatfokus som er noe helt annet enn jeg har vært borti. Så jeg vil jo tro at det krever mer av meg både rent faglig sett, rent planleggingsmessig og ikke minst mentalt. Så på et vis kan det ikke sammenlignes med det jeg har gjort tidligere, men fotball er jo fotball likevel.

Imponerte Åsane-spillerne

Det er ikke til å legge skjul på at en kvinnelig hovedtrener for et herrelag kan by på reaksjoner. Til NRK fortalte Åsane-spiller Andrius Dolzenko tidligere i år at han stusset første gangen han møtte Blindheim.

– Da hun kom i garderoben, tenkte vi: «Hva er dette?» Vi hadde jo aldri sett en kvinnelig trener før. I alle fall ikke jeg, sa Dolzenko til NRK.

Men det tok ikke lang tid før Blindheim satte seg i respekt hos Åsane, forteller Dolzenko videre.

– Hun har vist at hun er virkelig, virkelig faglig flink. Det har vi merket det siste året. Vi har hatt en utrolig stor utvikling og forbedring som lag. Det er takket være henne, sa Dolzenko under samme intervju med NRK.

Selv forteller Blindheim at hun aldri har opplevd noen større utfordringer grunnet kjønn.

– Jeg har aldri møtt på noen utfordringer knyttet til det at jeg var jente der, men jeg tror det har ganske mye å si hvordan klubben snakker om det og hvordan klubben fremstiller det. Nå blir det jo naturligvis litt fokus på det, men jeg tror det er viktig å snakke om det som at det er en fotballtrener som skal være fotballtrener for et fotballag. Ikke gjøre det til en større greie enn det der, selv om jeg skjønner at det er en greie.

– Ser du for deg noen spesielle utfordringer nå?

– Nei, det er vel egentlig ikke det. Det er på en måte en pakke av ting når du kommer opp på et visst nivå. Det er ting jeg ikke har vært borti tidligere så det er på en måte en del av andre utfordringer og ting. Men jeg vil jo tro at det kommer seg også er det masse flinke folk rundt som har kontroll på rammen, så jeg tror det går bra.

Hektisk start

Hun beskriver seg selv som rolig og en trener som er opptatt av detaljene. Samtidig ønsker hun en spillende tilnærming, noe som er positivt grunnet klubbens fortid.

– Det er jo det positive, det ligner veldig på det de har gjort til nå i år. Så det blir ikke de store endringene fra sånn det var. Det tror jeg vi vinner ganske mye på.

11. juli sparker Sotra i gang sesongen mot Fram Larvik. Blindheim har kort tid på seg i forkant av første seriekamp, og allerede mandag, venter den første utfordringen.

– Vi har jo litt dårlig tid så først og fremst må vi sørge for at vi er mange nok. Så må vi sette strukturen defensivt hvordan vi skal forsvare oss også bygge videre på det som har vært. Det er jo kamp allerede på mandag, så jeg hopper rett i det i hvert fall.