Connect with us

Intervjuer

Elisabeth Terland: 15-åringen som ikke kunne benkes

Published

on

Foto: Privat

Et lengre skadeavbrekk preget året 2019 for stortalentet. Nå er Elisabeth Terland tilbake på fotballbanen igjen, klar for å skyte Klepp til gull i året 2020.


Hun er regnet som et av de aller største talentene vi har i landet på kvinnesiden, om ikke dét største. Allerede som 15-åring debuterte hun for Klepp i Toppserien, hvor hun tre år senere, nå er en av klubbens store juveler. Sesongen 2019 ble i stor grad ødelagt av skader, men kort tid etter comebacket var hun for aller første gang inne i A-landslagstroppen. Det var neppe den siste.

Nå sikter Elisabeth Terland mot nye mål i det som har vært en veldig spesiell sesongoppkjøring.

– Det har jo vært en veldig spesiell situasjon selvfølgelig, og det har det jo vært for alle. Men det er kjekt at vi nå endelig har startet igjen med Klepp med full kontakttrening. Det er selvfølgelig veldig kjekt, for det er jo på en måte det du ser frem til og det du trener for i den perioden der du ikke kan trene noe. Så det er selvfølgelig veldig moro, og som sagt, har det vært en veldig spesiell situasjon der du må trene veldig mye alene, og mye er opp til deg selv. Det er fint at det er ferdig.

Terland humrer med et bekreftende ja på spørsmål om gårsdagens jojo-test (løpetest) under treningen til Klepp. Formen ser det ikke ut til å være noe problem med for Klepp-jentene, skal vi tro rogalendingen.

– Det var egentlig veldig fint. De fleste fikk veldig bra resultat, så det ser jo egentlig veldig bra ut, forteller hun, før hun fortsetter.

– Du vet jo aldri hvordan formen blir før testing etter en sånn periode, men det ser veldig bra ut. Det gjorde det.

Mål for fotballen, men òg på skolebenken

Terland, er i likhet med Rikke Nygard, vårt tidligere intervjuobjekt, i ferd med å fullføre Videregående Skole. Samtidig skal dette kombineres med Toppidretten. Også hun synes at å kombinere skole med toppidrett har gått bra.

– Jeg synes egentlig det har gått veldig fint, for jeg har gått på en skole som har vært veldig bevisst på at de skal legge best mulig til rette for meg. Selv har jeg også vært veldig bevisst på at det krever veldig mye rutine og struktur av meg. Så for min del så har det egentlig gått veldig bra.

Hun er derimot litt mer usikker på hva hun planlegger videre.

– Jeg vet egentlig ikke helt for jeg har jo kontrakt i Klepp nå ut året. Men så vet jeg ikke hva som skjer etter det. Også vet jeg ikke helt hva jeg vil med skolen enda, så jeg kommer sikkert til å ha et friår nå. Men så kommer jeg sikkert til å begynne og studere veldig tidlig. For jeg vil studere, det vil jeg jo.

– Jeg personlig vil jo ha en utdanning, og det tror jeg egentlig de fleste kvinnefotballspillerne vil ha, for det alltid greit å ha noe å lene seg på. En utdanning er jo greit å ha uansett om du er mann eller dame. Så har du selvfølgelig mål innenfor fotball, men det er alltid greit å ha en utdanning på siden.

Suksessen til “traktorjentene”

Klepp har de siste sesongene, under ledelse av Ollie Harder, levert meget gode prestasjoner. 2018 endte med et historisk sølv, før det i 2019 endte med bronseplass i Toppserien. Med Viking i andredivisjon, er det derfor liten tvil om hvilket lag som regjerer i området.

Hva er årsaken til at Klepp gjør det så bra?

– Vi har jo hatt Ollie (Harder) i tre år og Nick (Lofthus) som assistent. Vi har egentlig bare startet på et prosjekt som har gått veldig bra. Jeg tror nok vi har vært veldig bevisste på egne verdier og hvordan vi skal gjøre det bra som lag. Det er som sagt et prosjekt som alle har vært med på og for oss tror jeg at det har gitt resultat.

– Vi har satt oss mål som alle har jobbet like mye i mot, og det tror jeg har gitt resultat til slutt.

Denne sesongen er det ny hovedtrener for Klepp-jentene etter at Ollie Harder pakket sakene sine og ble assistenttrener i Sandnes Ulf. Hans tidligere assistent, Nick Lofthus, er nå lagets nye sjef.

– Nick (Lofthus) har jo vært med når Ollie var med, så vi fortsetter jo på det samme som vi begynte på. Vi må ikke begynne helt på nytt siden det er en person som vi allerede kjenner. Det er en person som kjenner oss godt. Det er helt klart en veldig stor fordel. Så er jo Nick og Ollie veldig forskjellige personer. Det er både positivt og negativt, men det er jo alltid kjekt å prøve noe nytt. Jeg synes det fungerer greit i Klepp og det er veldig kjekt, så det blir spennende å se nå hvordan det går i sesongen.

Unikt talent

Terland er et talent utenom det vanlige. Hun ble nemlig regnet som Norges største talent på kvinnesiden under en kåring av Norges største talenter hos Aftenposten i 2019. Det motiverer 18-åringen som setter veldig pris på anerkjennelsen.

View this post on Instagram

🥶🔜🇳🇴🌞

A post shared by Elisabeth Terland, 18 (@elisabeth.terland) on

– Først og fremst er det veldig kjekt. Det beviser jo på en måte at du gjør noe bra. For min del så gir det bare enormt mye motivasjon til å fortsette å jobbe. For du har jo bare lyst å bli bedre og bedre for hver dag som går. Når du på en måte får anerkjennelse for det du gjør, så gjør det bare at du får enorm motivasjon. Det er veldig kjekt, sier vinneren av kåringen.

Det er ikke uten grunn at Terland blir regnet som et stort talent i Norge. Kun 15 år gammel debuterte hun i Toppserien for Klepp. En samtale med Ollie Harder før sesongen tydet på at hun ville få noen enkelte innhopp i blant, men slik ble det ikke. Terland var altfor god til å bli plassert på benken av Harder. Hun skulle få en langt viktigere rolle.

– Jeg husker at jeg satt med Ollie. Han var trener da. Satt og snakket med Ollie, hadde et møte før sesongen om hvordan jeg skulle jobbe gjennom sesongen for å få innhopp og sånt. Så gikk det veldig bra i sesongoppkjøringen og Ollie fant bare ingen grunn for å ikke kunne spille meg. Det viser jo på en måte at du taklet nivået fint og sånt. Når du først får debuten da, er det jo veldig kjekt. Du jobber mot det.

Interesse fra utlandet – forlenget med Klepp

Dermed er det kanskje ikke så veldig overraskende at det har dukket opp interesse fra klubber i både utlandet og her hjemme i Norge. Selv valgte Terland å forlenge med Klepp ut året.

Hun understreker at utlandet er et mål hun har, men også at det må være til rett tid. Hun ønsker å kunne leve av fotballen hundre prosent, men etter et år preget av en belastningsskade, ble tryggheten hjemme på Klepp avgjørende for hennes valg.

– Jeg var jo skadet en del i fjor, og for meg så følte jeg at det var viktig at jeg var en plass der jeg følte meg veldig trygg på alle spillerne rundt. Både trenere og bare selve miljøet. Jeg visste at jeg kom i en sesong der jeg var veldig avhengig av å kunne spille mye og holde meg skadefri, og det var på en måte hovedmålet. Derfor følte jeg at det var en fint å bli værende i Klepp i og med at jeg kjenner alle folkene. Det er et trygt og godt miljø. Jeg kjenner trener, fysio og det meste det egentlig. Jeg ville ha en god og trygg sesong. For jeg vet at det er viktig for at jeg skal kunne prestere og holde meg skadefri – ikke minst.

Råd fra Chelsea-proff

INSPIRASJON: Maria Thorisdottir, også med fortid i Klepp, har vært en inspirasjon for Terland. Foto: Olof Andersson – TV2.

Maria Thorisdottir er en annen kjent spiller med fortid i Klepp. I 2017 forlot hun Klepp og dro rett til engelsk fotball og Chelsea, hvor hun nå opplever suksess. Terland følger gjerne i fotsporene til sin tidligere lagvenninne – ei hun lar seg inspirere av.

– Selvfølgelig, det gjør jo det. Hun er en spiller som egentlig har oppnådd mye av det du ønsker å oppnå. Det gjør bare at du ser opp til hun på en måte som gjør at du har lyst til å gjøre det samme.

Da Terland skulle ta valget om å bli værende eller ikke, var også Chelsea-proffen en god støtte å ha.

– Jeg snakket litt med hun før sesongen i år om forskjellige valg og sånt. Hun har en del erfaring og vet hvordan det er å stå i de samme situasjonene. Så det er jo aldri feil med litt råd fra sånne personer. Det er jo ikke det… De kommer godt med de!

Kroppen sa stopp i 2019

Skaden hun har siktet til her tidligere, var en belastningsskade. Grunnet for stor belastning over tid, ble Terland satt på sidelinjen i flere måneder, noe som ga enormt mye læring, sier hun selv.

– Jeg lærte jo veldig mye av den skaden da. Det var min første ordentlige skade. Det var en belastningsskade. Jeg hadde spilt for altfor mange lag og spilt altfor mange kamper, på veldig kort tid. Selvfølgelig så er det noe jeg tar med meg i dag. Jeg er kanskje enda mer bevisst på det med totalbelastning og kjenner kroppen min mye bedre enn jeg gjorde før. Men beina fungerer helt fint, så skaden tenker jeg ikke noe på sånn sett. Det er bare det at jeg har lært veldig mye av den perioden som jeg bare kan ta nytte av nå.

Under opptreningen var det særlig viktig å dosere treningsmengden.

– Det var forskjellig i fra hvilken periode jeg var i. I starten måtte jeg ta det helt med ro fordi det var en belastningsskade, så kroppen trengte bare en liten pause. Men så begynte jeg selvfølgelig å trene litt igjen, og med veldig gradvis økning, helt til jeg kom tilbake i fotballtrening. Så er det bare å holde intensiteten oppe her, for kroppen er fin og sånne ting.

Første landslagssamling: – En fin erfaring

Det tok derimot ikke lang tid før oppmerksomheten igjen var rettet mot stortalentet etter comebacket fra skaden. Under landslagssamlingen i november 2019, da Norge skulle møte Nord-Irland, var Terland inne i sin aller første A-landslagstropp.

– Det var jo veldig kjekt, selvfølgelig. Det er noe du jobber mot og et mål du enda jobber mot. Det å bli tatt ut, det viser jo at du gjør noe riktig og gir deg bare enda mer motivasjon egentlig til å fortsette å jobbe og bli tatt ut flere ganger. Så selvfølgelig, det var jo veldig kjekt å kjenne på nivået, kjenne på laget, treningene og slike ting. Det var egentlig bare veldig lærerikt – en fin erfaring å ta med seg videre!

Caroline Graham Hansen har alltid vært et forbilde for Terland, forteller hun. Under denne samlingen fikk hun endelig spille på samme lag med sitt idol.

– Det var jo litt fokus rundt det på den samlinga, men selvfølgelig. Det er veldig kjekt. Det er jo en spiller du vil lære mye av og som det er kjekt å se spille.

FORBILDE: Caroline Graham Hansen har vært et stort forbilde for Elisabeth Terland. Her står de side om side under en landslagssamling i Stavanger i november 2019. Foto: Fredrik Refvem.

Flere likheter deler også duoen. De er begge kjente for sin unike teknikk og har begge stort sett spilt for guttelag under oppveksten.

– Som spiller så tror jeg at jeg er en veldig kreativ spiller, med en god spilleforståelse, god teknikk og et godt skudd, sier hun på spørsmål om hun kan beskrive seg selv.

– Jeg har spilt med gutter helt til jeg kom til Klepp. Jeg tror på en måte at det har vært med på å forme meg som spiller og litt som person òg.

Trente med guttene – skulle bli best

I det Klepp-spilleren skal fortelle videre om sin utvikling, og sin opplevelse av å trene med guttelag, dukker plutselig undulaten hennes Riley opp og stjeler oppmerksomheten i noen sekunder. Terland tar det med et stort smil før hun fortsetter.

– Jeg tror det har vært veldig bra for min utvikling samtidig som jeg hele tiden har vært veldig bevisst på når du trener, så skal du trene med full kvalitet og trene best mulig. Det på en måte å trene mest, samtidig som du trener mest riktig og best.

Selv var hun aldri i tvil om at det var med guttene hun skulle spille. Hun skulle spille med sine kompiser for å bli best mulig. Det har far Espen tidligere fortalt om til Stavanger Aftenblad.

– Nei, vi hadde jo jentelag, så jeg var med på noen turneringer med jentelag og sånt, men jeg fant jo tidlig ut at det var fotball jeg ville. Jeg spilte alltid fotball med gutta i friminuttet. Det var egentlig veldig naturlig at jeg kom inn på guttelaget da. Det var et nivå som egentlig passet veldig fint for meg. Jeg taklet det bra og derfor bare fortsatte jeg å spille med gutta helt til jeg dro til Klepp.

Hvordan var mottakelsen hos guttene?

– Nei, jeg har alltid gått veldig godt overens med gutta og egentlig nesten hengt mer med gutter enn jenter da jeg var liten. Det falt egentlig veldig naturlig, vi hadde samme interesse. Hvert fall i starten spilte jeg jo med bestekompisene mine, så da var det jo bare kjekt å spille med guttene. Du var gode kompiser med de og det var på en måte akkurat som å spille på et jentelag, om du tenker som venner.

Spennende sesong i vente med høye ambisjoner

Nylig ble det endelig klart at Toppserien kan starte opp igjen den første uken i juli. Toppfotball Kvinner og NFF har sammen ordnet en løsning som gjør at kvinnene også kan starte opp med seriespill – to uker etter Eliteseriens oppstart.

– Det blir en spennende sesong med den situasjonen vi er i. Det blir jo veldig kjekt endelig å spille litt fotball igjen, for vi har jo vært klare en god stund nå. Men nei, jeg tror jo at det blir jo en litt annerledes sesong… Nå har vi jo kommet godt i gang med treninger, så jeg tror nok oss som lag har veldig høye ambisjoner og har lyst til å gjøre det veldig bra. Vi vet at vi kan gjøre det bra ut i fra det vi har vist tidligere. Det blir egentlig bare veldig spennende å se hvordan det blir.

– For min egen del så blir det og veldig spennende. Det blir jo en sesong hvor jeg har veldig fokus på at jeg skal spille alle kampene. Jeg skal holde meg skadefri og egentlig bare ta nye steg og nå de målene jeg har satt meg. Det blir en spennende sesong, det gjør det.

Går dere for gull?

– Jeg tror nok de fleste går for gull. Som sagt; vi ønsker jo hele tiden å forbedre oss. I fjor fikk vi bronse og året før fikk vi sølv. Så, ja…

Sulten spillerstall

Klepp har i tillegg til sine gode plasseringer i Toppserien, også gått seirende ut i J19-NM de siste to årene. Sist ble det storseier i finalen da Klepp smadret Vålerenga hele 9-1 i en kamp Terland selv scoret hattrick. Det er en ung og ambisiøs gruppe, kan Terland bekrefte.

– Vi har en veldig ung gruppe, men vi har jo en del rutine og. Jeg føler egentlig balansen er veldig fin. I og med at vi er så mange unge som jobber mot det samme målet, så føler jeg at vi skaper et miljø der alle er veldig sultne etter å gjøre det bedre. Det gjør jo at vi presterer bedre på trening og i kamp og sånt.

For at Toppserien nå skal komme i gang kreves det også at spillerne følger strenge protokoller som er satt av NFF, i samarbeid med Toppserien. Dette innebærer blant annet at spillerne må holde seg i karantene. De kan ikke oppsøke offentlige plasser, offentlig transport og kan heller ikke sosialisere seg på samme måte som tidligere. Flere spillere er kjøpt ut av sine jobber for å kunne følge protokollene, men så lenge Terland får spille fotball igjen, er hun fornøyd.

– Fotball er livet

Elisabeth Terland

– Det er jo litt vanskelig, for du har jo lyst til å være med folk og gå på butikken ofte. Du vil jo sosialisere deg, men så lenge du får spille fotball, så går det egentlig greit. Hvert fall for meg, for fotball er livet.

Continue Reading