Connect with us

Intervjuer

– Velkommen til England, Guro!

Published

on

Guro Reiten
FOTO: Privat

Etter å ha dominert i Toppserien gjennom flere år var tiden inne for å reise til utlandet for Guro Reiten sommeren 2019. Nå har hun funnet seg godt til rette i London og storspiller for den engelske toppklubben, Chelsea.


KLAR FOR CHELSEA: 17. juli signerte Guro Reiten kontrakten med den engelske storklubben, Chelsea. (FOTO: Clive Howes – Chelsea FC/Chelsea FC via Getty Images)

Fotballkarrieren startet i lille Sunndal. Etter å ha vært innom Sunndal, Kattem, Trondheims-Ørn og LSK Kvinner, var hun klar for å reise til utlandet og fortsette profflivet i Chelsea. Med 19, 27 og 14 scoringer i Toppserien for LSK Kvinner i løpet av to og en halv sesong, lå europeiske klubber langflate og interessen var stor. Totalt avsluttet hun karrieren i LSK Kvinner med imponerende 60 mål på 62 kamper.

I forkant av VM i Frankrike ble det 31. mai 2019 klart at Chelsea hadde sikret seg Reiten, som var på utgående kontrakt hos LSK Kvinner.

– Det er jo sykt kult, og jeg gleder meg veldig, selv om hodet mitt er i VM. Chelsea blir en kul utfordring, og det er en av de beste klubbene i Europa, sa Reiten til VG om overgangen den gang. Nå har hun funnet seg godt til rette i Chelsea, og vi har tatt en prat med henne for å høre hvordan det har gått.


Usikker fremtid

Dessverre er vi nå inne i en periode med mye usikkerhet rundt hva som vil skje med resten av sesongen. Reiten befinner seg nå i Sunndal på påskeferie etter først å ha blitt nektet avreise fra England.

– Nei, i starten var det veldig usikkert. Vi fikk ikke lov til å reise fra England. Vi levde vel litt i karantene og skjermet fra alt og alle, vi hadde ikke noe trening. Så fikk vi heldigvis lov til å reise hjem. Det føles litt tryggere og litt bedre å være i Norge når situasjonen er som den er. Sesongen vår er selvfølgelig skjøvet og ingenting er klart enda. Vi har samtale én gang i uka hvor vi får litt informasjon om hva som diskuteres og hvilke scenarioer som er mulig, men ingenting er bestemt – og vi tar det liksom bare én dag om gangen. Jeg håper selvfølgelig at sesongen blir spilt ferdig, men det er jo i en slik situasjon som det her at man skjønner at det er andre ting i verden som er ganske mye viktigere enn fotball.

Sesongen er nå satt på pause inntil videre. Samtidig ligger Chelsea helt i toppen poenget bak Manchester City med én kamp mindre spilt. Derfor må Chelsea-spillerne nå holde seg i form og være klare når/om sesongen sparkes i gang igjen.

– Selvfølgelig får vi gjennomført trening. Det går det an å gjøre uansett hvor du er hen i verden. Nå er jeg hjemme og har hjemmekarantene, så nå er jeg inne i huset stort sett hele tiden. Jeg har heldigvis et styrkerom som fatteren har bygd med vekter og alt jeg trenger, så jeg får gjennomført alt det jeg skal. Så får jeg jo ha meg en luftetur, og det blir jo gjerne en løpetur eller en intervalløkt. Så er det jo litt uforutsett vær her i Sunndal, så jeg våkner jo opp med en halvmeter med snø, men da går det jo an å gå seg en skitur eller noe… Det finnes alltid muligheter for å få trent, konstaterer hun.

Tøff kampbelastning: – Vært veldig obs

For Reiten sin del har hun fått merke et hardt kjør det siste halvannet året. Hun er nå inne i sin lengste periode uten kamper helt siden slutten av Toppserien-sesongen i 2018. Nå frykter hun også at en lang sesong kan bli enda lenger.

– Nei altså det er jo noe vi har hatt kommunikasjon på hele veien det der, at min sesong er lengre enn alle andre. Jeg har jo en halv sesong i Toppserien før jeg gikk til England òg, så vi har jo vært veldig obs på det der. Og nå ser det jo ut som en lang sesong kan bli enda lenger i og med at det er skjøvet noen måneder, forteller Reiten, før hun fortsetter..

– Så det er jo en annerledes situasjon for meg og jeg kjenner jo det liksom litt på kroppen. Jeg kjente det spesielt før jul, i november desember, at okei, her skulle jeg hatt en pause. Jeg er vant med å ha en pause her hvert fall. Så den juleferien kom jo veldig godt med, og jeg har jeg følt meg veldig bra så langt. Så jeg satser jo bare på at, man snur jo alt til det positive, så jeg tenker jo bare “jaja, får bare gjøre det beste ut av det”, så får jeg enda litt mer fri og forhåpentligvis føler meg enda bedre om/når vi starter opp igjen.

Debutsesongen er det derimot lite å klage over. Etter å ha blitt nominert til månedens spiller i den engelske toppdivisjonen to ganger, scoret fem mål og levert åtte målgivende på 15 kamper, så har sesongen vært høyst godkjent. Det er noe Reiten selv sier seg enig i.

– Ja, det har vært en kjempebra start. Jeg visste at jeg kom til et veldig bra lag med gode spillere. Jeg vet at jeg egentlig trenger tid til å tilpasse meg alt og alle – en ny hverdag og alt sånn der, men det har gått veldig bra. Jeg føler jeg har fått bidra med ganske mye. Selvfølgelig så har jeg forventninger om å gjøre det enda bedre etter hvert, så man får bare jobbe på og fortsette.

View this post on Instagram

Four goals, three points and a clean sheet 🎯

A post shared by Guro Reiten (@greiten) on

FUNNET SEG TIL RETTE: Guro reiten har virkelig levert varene for chelsea i sin debutsesong i engelsk fotball.

Enorm vinnermentalitet

Hun har vunnet det som er å vinne med LSK Kvinner i Toppserien. I februar fikk hun også oppleve å vinne sitt første trofé med Chelsea da Arsenal ble slått 2-1 i ligacupfinalen.

Hvordan var det?

– Nei, det var kjempeartig. Altså, det er jo en veldig profesjonell hverdag og man lever jo på en måte av fotballen. Og med det kommer det forventninger og press òg. Er det én ting jeg har lært, så er det at det eneste det handler om, det er å vinne i Chelsea. I år så var vel målet vårt å vinne tre av tre og det var ikke noe å diskutere heller. Så det var selvfølgelig veldig digg å få det første. Nå var det et trofé som de aldri har vunnet før heller så det var selvfølgelig kjempekult, og jeg håper det ikke blir det eneste i år, sier Reiten med et smil.

CUPMESTERE: Guro Reiten, ble sammen med Maria Thorisdottir og Maren Mjelde, cupmester med Chelsea denne sesongen da Arsenal ble slått 2-1 i ligacupfinalen. (FOTO: Harriet Lander – Chelsea FC/Chelsea FC via Getty Images)

Chelsea-stjernen har nå også kommet til en storklubb som satser tungt for å bli best. I løpet av det siste året er Reiten og Sam Kerr (vinner av The Guardians kåring av de 50 beste kvinnelige spillerne i 2019) blitt hentet inn for å forsterke laget. I tillegg har klubben nå også sikret seg Bayern München-kapteinen Melanie Leupolz, fra og med neste overgangsvindu.

Så, hvordan er den nye hverdagen for Guro Reiten som Chelsea-spiller?

“-Nå lever jeg på en måte i den drømmen.”

Guro Reiten

– Nei altså… Det er kult å prøve noe nytt, få en ny kultur, nytt språk, nytt land og nye folk rundt deg. Hverdagen vår er ekstremt profesjonell. Det finnes ingenting vi ikke har tilgang på eller som ligger til rette for at vi skal lykkes, og det synes jeg er kult. Jeg har alltid drømt om å få lov til å oppleve det her en dag. Nå lever jeg på en måte i den drømmen. Hverdagen våres ser ut som en vanlig arbeidsdag. Vi kommer klokka ni til frokost også har vi noen møter, behandling og prehab. Så er det trening og så er det lunsj, kanskje noen møter eller individuelt opplegg. Så er vi ferdig rundt to, tre eller fire. Det kommer helt an på dagen. Men ja, vi har alt til rette for å lykkes. Da er det bare opp til deg selv hvor bra man kan bli.

Brutalt møte med engelsk fotball

En overgang fra Norge til utlandet kan også virke brutal for mange. Nåværende Wolfsburg-proff og tidligere lagkamerat av Reiten, Ingrid Syrstad Engen, har tidligere fortalt om sitt brutale møte med tysk fotball til Toppserien. Reiten fikk også kjenne på det, sier hun, allerede i løpet av sin første trening med hennes nye lagkamerater.

– Det første som skjedde var jo at jeg ble taklet på en trening av en av mine lagkamerater og fløy. Hun så bare på meg og sa, “welcome to England”. Det er en tøff og fysisk liga og jeg er ganske sikker på at jeg har blitt mye tøffere selv også. Står bedre i mot i duellene. Har blitt generelt bedre trent også for alt skjer på en høyere intensitet og det er høyere tempo i absolutt alt, og da må man springe mer og springe fortere, og gjøre ting fortere. Ta valgene sine, vite hvor folk er hen, alt sånn der. Jeg er ganske sikker på at jeg har blitt en bedre fotballspiller etter at jeg dro. Jeg håper hvert fall det, smiler Reiten.

Drømmen om profflivet har nå blitt en realitet. Jaget etter å oppnå det neste og vinne mer stopper derimot aldri for den seiersvante Sunndalingen. Nå ønsker hun å oppnå store ting med sin nye klubb.

Hva ønsker du nå?

– Jeg har lyst til å vinne trofé da. Det er derfor jeg er der. Jeg har veldig lyst til å vinne serien, spille Champions League neste år, så jeg håper vi får muligheten til å spille ferdig sesongen nå. Hvert fall være med å kjempe om en Champions League-plass til neste år.

– For min egen del og for Chelsea sin del, så har jeg merka at fokuset er veldig på laget. Det er ikke så mye individuelt og hva du skal bli bedre på. Det betyr egentlig ikke så mye. Det eneste som betyr noe er å vinne noe og hvordan laget skal være best mulig, og fremstå best mulig i kamper og hva man må forbedre seg på. Hvis det er noe jeg ønsker å bli bedre på, så er det noe jeg må komme med selv og da selvfølgelig hjelper dem og stiller opp. Vi har mange trenere som står og terper avslutninger med meg, men det må liksom komme fra meg. Det kommer ikke fra dem da.

NORSK TRIO: Maren Mjelde, Maria Thorisdottir og Guro Reiten er vår norske trio i Chelsea. FOTO: Olof Andersson (TV 2)

Fotballkjærlighet fra Sunndal

For Reiten sin del startet fotballdrømmen i lille Sunndal. I en kommune med drøyt 7000 innbyggere stod hun og terpet teknikken, time etter time.

– Nei altså, jeg har alltid hatt en lidenskap og en kjærlighet for fotballen da – stod timesvis og slo ballen på veggen og sånn der. Hvis jeg tenker tilbake, så gjorde ikke jeg det spesifikt for at jeg skulle bli best mulig. Jeg gjorde jo det fordi jeg synes at det var det artigste. Og da, jo mer man trener, jo mer man holder på, jo bedre blir man jo. I tillegg så har jo jeg alltid fått hørt at jeg har vært ganske god. Det hjelper jo på selvtilliten og alt sånn der. Da har man jo lyst til bare å fortsette og fortsette.

Hvordan var det å vokse opp i Sunndal da?

– Jeg har vært heldig og kommer fra en kjempefin plass med mange gode trenere og mange fotballspillere. Fotball er veldig populært i Sunndal, så det var veldig mange som spilte fotball. Vi var liksom noen gode grupper og det var mange gode fotballspillere der som kanskje ikke nådde like langt som meg den dag i dag. Men for noen år siden var vi veldig gode og dem pusha meg og hjalp meg til å bli best mulig dem også. Så.. nei, fint å være fra Sunndal vet du, sier Reiten med et glimt i øyet!

Et forbilde for mange

Guro Reiten er nå et forbilde for mange unge fotballspillere. Det er nok ingen overraskelse for folk flest. Dessverre var det ikke slik under hennes oppvekst, forteller hun, på spørsmål om hun hadde noe kvinnelig forbilde i sine yngre dager.

– Nei, dessverre, det er et spørsmål jeg får veldig ofte, og da jeg vokste opp var det ikke så mye damefotball på TV. Så jeg har alltid vokst opp med Steven Gerrard som forbilde og ikke så veldig mange damespillere. Det var heller da jeg ble litt eldre og kanskje kom til Toppserien selv. Jeg var jo 16-17 år da, så jeg har faktisk ikke hatt så veldig mange damespillere som forbilde. Men ting har jo forandret seg nå og det er mer tilgang til faktisk å se fotball på TV – damer og herrer – og det er kult, og sånn det skal være.

Men at hun skulle bli fotballspiller, det var det aldri noen tvil om…

– Eh… Nei altså… Man ser jo på videoer fra da jeg var liten så har jeg alltid en ball. Selv om jeg ikke klarte å gå så lå det jo alltid en ball i vogna mi, det lå jo ikke en dukke der. Det var jo den viktigste tingen jeg hadde med meg, så jeg tror nok at, det er noe jeg alltid har likt å holde på med hvert fall.

Hvordan føles det å ha spilt 50 landskamper for Norge?

“– Det største jeg gjør, det er å ha på meg den landslagsdrakten”

Guro Reiten

Selvfølgelig, å få lov til å spille 50 landskamper for Norge, det er stort. Det største jeg gjør, det er å ha på meg den landslagsdrakten. Alle spør meg om debuten, og selvfølgelig, det var en ekstremt kul opplevelse. Men for hver eneste gang jeg får lov til å ta på meg den drakta så føler jeg meg så heldig, og det føles liksom ut som det bare blir bedre og bedre for hver gang. Så…Nei, det synes jeg er skikkelig kult og jeg er skikkelig stolt over å få lov til å ha på meg den drakta.

Interessen for damefotball er stadig i utvikling. Vi i Norske Fotballkvinner har ønsket å være en del av dette. Derfor startet vi dette prosjektet for å fremme våre kvinnelige fotballspillere, noe Reiten selv, synes er bra.

– Det er jo veldig kult. Det viser noe om interessen og at folk faktisk har lyst å følge med og har lyst til å høre hva vi har å si og litt sånne ting. Da er det bra at det dukker opp kontoer som kanskje kan nå ut til enda flere folk og at enda flere folk har lyst til å se på og følge med oss også, så det er jo kult. Man ser jo at damefotballen er i kjempestor utvikling for øyeblikket med både VM og publikumstall og alt det der. Så det er jo kult å få lov til å være en del av. Også håper jeg folk som ser på oss, faktisk synes det er veldig artig!