Connect with us

Intervjuer

Vårin Ness; fra Kaupanger til Serie A-proff

Published

on

25 åringen fra Sogndal, spiller for øyeblikket fotball i Italia, hvor hun er inne i sitt andre år med Empoli FC. Hennes karriere startet i Sogndal der hun tilbrakte sin tid fra hun var fem til hun ble 17 år gammel.


I 2012 begynte Ness å spille for Kaupanger – flaggskipet på damesiden i Sogn og Fjordane. Etter fire og et halvt år fant hun ut at hun ville prøve noe nytt. Turen gikk til USA. Gjennom kontakter fikk hun Scholarship på en skole i Tennessee. Hun flyttet til USA i 2015 og begynte der på Carson Newman University.

Der var hun med på å vinne serie og cup, og etter to år ønsket hun å prøve en ny stat og en ny skole, med høyere nivå. Hun avsluttet sin collegekarriere etter ett år på Florida Gulf Coast University før hun kom i kontakt med italienske Empoli. I 2018 signerte hun for sin nåværende klubb som på den tid var i Serie B, med en ambisjon om opprykk til Serie A. Det ble en realitet i 2019.

Overgangen fra norsk 1. divisjon og Sogndal til USA og fotball i statene kan virke brutal. For Ness ble dette starten på et proffliv i utlandet.

– Jeg valgte en skole som spiller D2, som vil si at de spiller på nest øverste nivå, som er basert på skolen. Fotballaget til skolen hadde hatt et tøft år før jeg kom og stod med tre seiere på 22 kamper i 2014. Overgangen var utfordrende med tanke på språk, men på grunn av mange internasjonale, fra både Island, Norge, England, Brasil og Irland, var dette noe som gjorde det enklere. Nivået var varierende, men med en god blanding av amerikanere og internasjonale fikk vi en kjempestart på sesongen, og vi avslutta sesongen med å vinne Conference (ligaen) og Conference Tournament (cupen) og vant 19 av 22 kamper.

– De kommer på kamp uansett om det er herrer eller damer

Ingen har flere VM-gull enn USA med sine fire (senest i 2019). Interessen for damefotball er stor i landet, noe Ness kan bekrefte.

– Jeg merket fra første kamp at det var mange som var interesserte i damefotball.

Vårin Ness

– Jeg merket fra første kamp at det var mange som var interesserte i damefotball. Vi hadde mange tilskuere på hver kamp. Siden det er skole, støtter de fleste opp om skolen, som gjør at det er god stemning på hver kamp. Man merket fort at amerikanerne ikke brydde seg mye om det var damelaget eller herrelaget som spilte. De kom på kamp uansett, forteller hun.

Fotballen i USA blir ofte sett på som svært fysisk krevende og kan delvis minne om den norske, med et spesielt fokus på det fysiske.

Det finnes flere likheter mellom den norske og amerikanske fotballen, særlig rundt fokuset på det fysiske. Overgangen fra USA til Italia kan derimot være langt mer krevende med desto flere ulikheter.

– I college-fotball er det et stort fokus på det fysiske, noe som var den største overgangen da jeg kom til Italia. Jeg er en løpssterk spiller og har aldri hatt noe i mot løpstester eller springing på trening, noe som var en stor fordel for meg i USA, der det var en stor del av treningshverdagen.

– I Italia er det mye mer fokus på teknikk og taktikk. Man merka fort at utholdenhetstrening uten ball var svært upopulært blant de fleste italienerne. Det blir heller ikke like mye gjennomført slik som i USA. Jeg har blitt mye bedre med ball i beina nå når jeg har vært i Italia, da de fokuserer mye på touch på ball. Så jeg vil si at jeg er blitt bedre fysisk rustet med tanke på utholdenhetstrening med og uten ball i USA, samtidig som jeg har bedret teknikken min og mine taktiske ferdigheter i Italia, fortsetter Ness med.

Språk ble et problem i starten

Språkbarrieren kan også være en stor utfordring i Italia for de aller fleste. I et land som ikke er kjent for sine engelskkunnskaper kan det derfor dukke opp noen utfordringer. Dette fikk også Empoli-proffen erfare.

– Den største utfordringen var absolutt språket. Det tok tid før jeg skjønte hva som foregikk på trening og spesielt på spillermøter. Det er et fåtall som kan engelsk på laget, men det var ikke alltid de kunne oversette. Det var noen tunge måneder i begynnelsen der jeg følte meg litt alene på laget når alt foregår på italiensk. Senere i sesongen fikk vi inn flere internasjonale, noe som gjorde at oversettelsen ble bedre, og vi var fem spillere som ikke kunne italiensk. Det gjorde ting så klart mye enklere. Nå har jeg heldigvis lært meg litt italiensk og jeg forstår det meste av hva som blir sagt.

Etter opprykket til Serie A var Ness i ferd med å forberede seg til sin debutsesong i den øverste divisjonen da alt plutselig ble snudd på hodet. Ness besvimte på jobb og fikk hukommelsestap. Legene fant aneurisme i hjernen som var litt for stor, og hun måtte bli operert.

– Legene sa at jeg hadde flaks. Hadde jeg ikke besvimt, ville det ha vært vanskelig å oppdage. Så man kan si jeg hadde hell i uhell. Jeg var heldig, for det er ikke alle som oppdager det. Jeg er takknemlig for at alt gikk fint, har Ness tidligere fortalt i en sak hos TV2.

Serie A-debuten: – En veldig god følelse

Ness ble operert tre uker etter hendelsen og måtte gå åtte uker uten fotballen. Nå er hun heldigvis frisk og rask igjen, og fikk sin Serie A-debut i november i et innhopp mot Florentia.

– Nå har jeg det bra og føler meg frisk og rask. Jeg skal på rutinesjekk i nærmeste fremtid (når korona-situasjonen har roet seg), noe som gjør det veldig betryggende å trene som normalt. Å få debuten min i Serie A var en veldig god følelse. Jeg så ikke veldig lyst på det i august og september da det skulle ta veldig lang tid før jeg fikk noe beskjed om hvor lang tid dette ville ta. Da jeg fikk innhoppet i november var jeg stolt og glad. Det var kjekt at jeg fikk tillit hos treneren etter x-antall måneder uten trening med laget.

Har ikke mottatt lønn

Vårin Ness i aksjon mot AS Roma
Vårin Ness i aksjon mot AS Roma

Vårin Ness er nå fulltidsproff i Empoli, men er i likhet med resten av Europa, i en helt spesiell situasjon.

– Vi har fått lite informasjon fra klubben siden de ikke vet mye selv. Vi er ikke permitterte. Klubben har et ønske om å betale ut lønn til oss uansett om det er mulig, men per dags dato har vi ikke fått lønn de siste månedene, så vi venter på mer beskjed angående dette. Vi har ikke fått beskjed om når vi eventuelt kan starte opp med trening og om sesongen skal avsluttes, eller om det er mulig å gjennomføre siste del av sesongen. Vi har fått et egentreningsopplegg og vi opprettholder kontakten gjennom videosamtaler med laget. Heldigvis ser det bedre ut og jeg håper det bare blir bedre og bedre framover!

– Jeg er usikker på hvordan det er med herrene, men jeg tviler på at de er i samme situasjon som oss. Herrelaget er som nevnt førsteprioritet i klubben, sier Ness med et smil om munnen.

Bekrefter Empoli-samtaler

Kontrakten til Ness med Empoli utløper også denne sommeren. Med en slik situasjon vi er oppe i nå, er det vanskelig å vite hva som vil skje. Ness bekrefter at hun skal i samtaler med Empoli, men er allikevel litt usikker på fremtiden.

– Akkurat nå er jeg veldig usikker på hva jeg tenker til høsten. Jeg har lyst å fortsette med fotball på så høyt nivå som mulig, men jeg har også lyst til å begynne med masteren min. (Forteller at hun har søkt master i sports management, idrettsvitenskap, global health, og også PPU. Hvor og hva har hun ikke bestemt seg for enda, så akkurat nå har jeg få planer, sier Ness.

– Jeg skal i dialog med Empoli, men det er en utfordring å kombinere studier i Norge med fotball i Italia, så vi får se hva som skjer, bekrefter hun.

Hun kan også fortelle lovende ord om hvordan Empoli jobber for å legge til rette for sine kvinnelige spillere på en best mulig måte.

– De er flinke til å tilrettelegge med et godt støtteapparat rundt laget. De har gode fysiske trenere som legger til rette økter ut fra fysiske tester som vi har gjennomført, samt oppfølgning med GPS og pulsmåler på hver trening. Vi har god dialog med trenerne som gjør at treningene er gode og tilrettelagt ut fra belastning og kampprogram. Vi har óg bra fasiliteter tilgjengelig som gjør at vi kan kjøre egentrening både i styrkerom og på banen når vi måtte ønske. Vi har også mulighet for å reise på et treningssenter når vi vil. Der har den fysiske treneren vår et opplegg til oss og har tett oppfølging.

Kontakten er ikke stor mellom herrelag og damelag i Empoli

Samtidig kan hun fortelle at samarbeidet mellom herrelaget og damelaget ikke er så veldig sterkt.

– Vi har ikke mye å gjøre med herrelaget annet enn at vi fikk spille på banen deres en gang. Det er fortsatt tydelig at herrelaget er viktigst, sier Ness med et smil.

I Serie A-sesongen etter opprykket har Empoli levert på et imponerende nivå. Laget befinner seg på en trygg åttende plass, hvor Ness har vært involvert i seks kamper etter comebacket. Hun fikk også starte i deres cupkamp mot Juventus i februar.

– Det har gått overraskende bra og vi har hatt gode resultater mot mange av topplagene, med seier mot Milan, uavgjort mot Sassuolo osv. Jeg tror mange lag har undervurdert oss før årets sesong. Så det er deilig å se at vi ligger trygt midt på tabellen. 16 kamper er spilt og vi har 19 poeng, likt med Inter Milan. Det er ni poeng ned til nedrykksstreken.

Italia-møte med Kaupanger-venninnen

12. januar vant Empoli mot Milan, som Ness nevner. Der spiller hennes tidligere lagvenninne, Stine Hovland, fra Kaupanger-tiden.

– Det var veldig kjekt med seier mot et så godt lag! Det var moro å se Stine igjen og tøft at to, som har spilt for lille Kaupanger i Sogn og Fjordane, møtes i Serie A, i Italia. Det er veldig stas at hun kom til Italia. Vi har jevnlig kontakt og det er veldig godt å ha Stine her.

Vårin Ness har gått en litt mer utradisjonell vei for å komme dit der hun er i dag. Hun nå kan leve av fotballen. Hun har en oppfordring til alle unge fotballspillere som nå drømmer om det samme.

– Jeg vil si til alle unge jenter og gutter at alt er mulig med hardt arbeid og god innsats. For min del har det vært viktig å ha det kjekt med fotball og jeg angrer ikke på at jeg har tatt den utradisjonelle veien til profflivet. Jeg har fått oppleve så mye og møtt så mange fantastiske mennesker fra rundt om i hele verden.


Continue Reading