Connect with us

Intervjuer

Guro Pettersen: profflivet i Sverige

Published

on

Foto: Guro Pettersen

En av de som har satt mest preg på norsk kvinnefotball de siste årene, er Guro Pettersen. 28-åringen har satt sitt preg både på banen og via sosiale medier. Etter gode sesonger for Stabæk IF, Arna-Bjørnar og Vålerenga IF fikk Guro i vinter muligheten til å ta steget utenlands. Piteå IF er siste stoppested enn så lenge for den godt likte keeperen. Vi har tatt en prat med Guro for å høre hvordan tiden som utenlandsproff er.


Overgangen til Sverige og svensk fotball

Det er nå drøyt tre måneder siden det ble annonsert at Guro Pettersen var ferdig i Vålerenga og skulle prøve profflivet i utlandet. Piteå IF stod for tur, og Pettersen kan innledningsvis fortelle om noen fine måneder så langt i Sverige.

– Jo, jeg har det veldig bra her i Piteå. Gøy å starte cupsesongen med seier! Nå gjenstår det to cupkamper til før sesongen starter, så det blir også veldig spennende.

Det har absolutt hjulpet å dra til Sverige, og det var litt av grunnen for at jeg også ville reise hit.”

Guro Pettersen

For ett lite år siden snakket også den tidligere Vålerenga-keeperen om vanskelighetene i Norge, om du ønsker å være kvinnelig fotballspiller. Pettersen fortalte da om sine utfordringer og at hun måtte ha fire deltidsjobber for å få økonomien til å gå rundt.

“Jeg er halvprofesjonell, men jeg kan ikke leve av den lønna. Så i tillegg til å være keeper i Vålerenga, har jeg fire deltidsjobber. Jeg er keepertrener og jobber i markedsavdelingen i Vålerenga, jeg er også gymlærer på Valle videregående skole og så jobber jeg i kommunikasjonsavdelingen for Obos”, fortalte Guro Pettersen til Frifagbevegelse den gang om hennes situasjon som kvinnelig fotballspiller.

Nå derimot, kan Pettersen fortelle om en helt annen hverdag, når hun snakker om sin situasjon i Sverige.

– Det har absolutt hjulpet å dra til Sverige, og det var litt av grunnen for at jeg også ville reise hit. Jeg ville ha muligheten til å fokusere mer på fotballen, og det har jeg absolutt mulighet til å gjøre nå.

Historisk Spania-avtale

For litt over en uke siden fikk vi virkelig se kontrastene fra Norge og til utlandet, da Spania kom med en historisk avtale som sikret de kvinnelige fotballspillerne bedre rettigheter og muligheter. Etter utallige antall måneder med forhandlinger, streik og protester, ble endelig den historiske avtalen underskrevet 19. februar.

Avtalen inkluderte blant annet en minimumslønn på 16 000 euro i året, rett på 15% av eventuell overgangssum for spiller, 30 feriedager i året og ikke minst, at man har rett på ett ekstra år i kontrakten ved graviditet. Pettersen legger ikke skjul på sin beundring for Spanias utvikling.

– Ja, utrolig bra med den nye avtalen i Spania. Spania har virkelig gått “all-in” for å forbedre rettighetene i den spanske ligaen for kvinner. Vi skal ikke mange år tilbake i tid da både ligaen og landslaget til Spania ikke hadde spesielt høyt nivå. De har kommet som en rakett de siste årene og virkelig “steppet up gamet”. Nå er vel ligaen i Spania på topp 5 i Europa? Og landslaget gjør det også bedre og bedre! Toppfotball kvinner og Toppserien gjør veldig mye riktig. Hege, Michelle og Helene er virkelig gull for den norske ligaen!

– Hvis vi hadde fått til samme avtale som Spania, ja… Da hadde det satt fart på utviklingen. Kanskje mange norske spillere ikke hadde dratt ut? Når 80% av spillerene i Toppserien tjener under 100.000kr skjønner jeg det frister å dra til utlandet, fortsetter Pettersen med.

TikTok-episoden

I etterkant av avisoppslagene har det kommet enormt mye positive tilbakemeldinger, og folk har virkelig støttet meg i kommentarfeltet.

Guro Pettersen

For noen uker siden skulle Guro Pettersen bare vise frem en herlig scoring på det sosiale nettstedet, TikTok, for å vise at jenter også kan spille fotball.

“Hver gang jeg leser ‘jenter kan ikke spille fotball’,» skrev Pettersen på TikTok. Tilbakemeldingene hun fikk var ikke av det hyggelige slaget. “Å spille fotball og å skyte en fotball er to veldig forskjellige ting”, “jeg kan gjøre det der, jeg har ikke engang spilt fotball på ett år”, “det var bare flaks” og “det er enkelt, jeg kunne ha gjort det i blinde”, var bare noen av tilbakemeldingene Pettersen fikk etter å ha lagt ut videoen på det sosiale nettstedet.

– TikTok ja! Ja, jeg ble jo egentlig ikke sjokkert. Det var akkurat det jeg forventet. Og det er jo synd i seg selv. I etterkant av avisoppslagene har det kommet enormt mye positive tilbakemeldinger, og folk har virkelig støttet meg i kommentarfeltet. Nå er det snart 100.000 visninger på filmen, så det er veldig bra.

“JENTER KAN IKKE SPILLE FOTBALL”, var bare noen av meldingene Guro Pettersen fikk etter å ha lagt ut sin video på TikTok. Bilde via TV2.

– Å spille foran et fullsatt Intility var helt fantastisk!

Det siste året har også bydd på flotte minner for Guro Pettersen som sommeren 2019 fikk oppfylt en av sine drømmer, da hun, med Vålerenga, spilte – og vant – foran 7000 tilskuere mot favorittlaget, Manchester United.

– Ja, vi lagde jo noen introvideoer for VIF i 2018, og der sier jeg; “Min drøm er å spille for et fullsatt Intility og bevise at jenter også kan spille fotball”. Så jeg fikk oppfylt en av drømmene mine før jeg dro fra VIF. Det var helt fantastisk, og virkelig noe jeg kan bli vant til. Jeg tror rett og slett United undervurderte oss. Vi var bedre, rett og slett. Nei, jeg ble ikke så overrasket. Nivået på den norske ligaen er høyt.

Å spille for et så ambisiøst lag som Piteå i Sverige er også noe som legges merke til. I tillegg er det verdt å nevne at Cecilie Fiskerstrand og Aurora Mikalsen sitter på benken for sine respektive klubber i England, noe som kan gi Pettersen en sjelden mulighet til å kjempe seg inn i EM-troppen når Norge, etter all sannsynlighet, skal til England neste sommer. Et mål hun selv har satt seg.


– Det er soleklart. Jeg jobber steinhardt hver eneste dag, så får vi se hva som skjer til slutt.

Til slutt ønsker Pettersen å komme med en klar oppfordring.

– Heia fotball, uansett om det er menn eller kvinner som spiller!